Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Odborníci na protipovodňovou problematiku z USA a Kanady navštívili Liberecký kraj

Šírová Květa

  • 26. 05. 2011 08:11

Sdílet článek

V rámci svého týdenního pobytu v  České republice, navštívila v úterý 24. května Liberecký kraj delegace předních amerických a kanadských odborníků na protipovodňovou problematiku. Při odborném semináři, který se konal v úterý v sídle Libereckého kraje je přivítal hejtman Stanislav Eichler. Na základě jeho pozvání se setkání zúčastnili za Liberecký kraj ještě členové rady kraje RNDr. Vít Příkaský a Ing. Jaroslav Podzimek. Přítomni byli i další hosté z řad starostů obcí Libereckého kraje a odborných složek činných v oblasti krizového řízení z Libereckého kraje. Členy zahraniční delegace představil předseda České protipovodňové asociace Jan Papež.

„Členy této delegace byli z USA Ray C. Nagin, bývalý starosta New Orleans, Warren Riley, bývalý velitel policie v New Orleans a generál Robert Crear, bývalý velitel Mississippské údolní divize a Mississipské říční komise. Všichni tři působili ve svých funkcích v roce 2005, v době, kdy v New Orleans udeřil nejhorší hurikán Katrina a podíleli se rovněž na obnově města a jeho infrastruktury po této katastrofě. Z Kanady přijel Don Brennan, bývalý výkonný ředitel Manitobské organizace pro krizové řízení. Delegace přicestovala na základě pozvání České protipovodňové asociace,“ řekl hejtman, který ve svém úvodním slově zmínil zásadní okamžiky bleskové povodně, která postihla Liberecký kraj v srpnu 2010 a zhodnotil práci Krizového štábu.

V dopoledních hodinách navštívila delegace Chrastavu a přehradu Mlýnice. Zde ji doprovázeli zástupci Povodí Labe s. p. Odpoledne se hosté zúčastnili odborného semináře v sídle kraje, kde se s přítomnými podělili o své zkušenosti.

„Ukázalo se, že ačkoliv se na první pohled zdá, že řízení práce složek krizového řízení při úderu hurikánu v USA je diametrálně odlišné od povodně v České republice, lze najít řadu situací, jejichž řešení je obdobné a je velmi přínosné si o nich popovídat a vyměnit si zkušenosti. Všichni přednášející mají totiž rozsáhlé zkušenosti ze všech oblastí spojených s protipovodňovou ochranou, od plánování celkové strategie, přes plánování, realizaci a údržbu protipovodňových opatření, krizové řízení před, během i po povodni až po krizovou komunikaci s médii a veřejností,“ vysvětlil hejtman.

V jednotlivých vystoupeních hosté seznámili účastníky s problematikou přípravy protipovodňových opatření na řece Mississipi  a městě New Orleans, s problémy a těžkostmi při jejich budování a opravách po ničivém hurikánu Katrina v roce 2005.  Gen. Robert. Crear popsal příčiny katastrofy v roce 2005 a zkonstatoval, že státní dotace na obnovu ochranných prvků systému proti povodním po hurikánu dosáhla výše 14, 48 mld amerických dolarů. Ochranný systém se podařilo obnovit do roku 2011. Velmi ocenil zkušenosti v oblasti evakuace, vyrozumění a varování obyvatelstva, které načerpal v roce 2007 při své návštěvě České republiky. Zdůraznil, že konečný cíl, a to je ochrana obyvatel je společným rysem obou zemí.

Bývalý starosta New Orleans Ray C. Nagin hovořil o obrovském úsilí všech obyvatel, ale také o tom jaké ponaučení katastrofa přinesla. Konstatoval, že při hurikánu došlo k destrukci ochranného systému, přestala fungovat infrastruktura, elektřina, nemocnice, školy, zhroutil se bezpečnostní systém, doprava a další. Prvním úkolem po katastrofě byla stabilizace bezpečnostní situace, obnova infrastruktury. Dnes je New Orleans nejrychleji se rozvíjejícím městem v USA, na každý investovaný 1 dolar státu připadá 118 dolarů soukromých investorů, 75% obyvatel je zpět, změnil se systém školství, došlo ke zvýšení kvality staveb, obnovil se cestovní ruch, zlepšil se systém evakuace, snížila se nezaměstnanost a zvýšily se mzdy. Na závěr řekl starosta své osobní ponaučení, které zní „ Když si myslíte, že jste připraveni, zastavte se a vše si promyslete znovu“.

Bývalý velitel Mississpské policie Warren Riley upozornil, že policie v New Orleans byla přesvědčena, že je dobře připravena a přesto se ukázalo, že na katastrofu tohoto rozsahu nebyl nikdo připraven dostatečně. 21 dní nešla elektrická energie, zkolabovalo radiové spojení, byly zničeny policejní stanice včetně vybavení, v okruhu 15 mil nebylo dostupné lékařské ošetření, během evakuace bylo 500 dětí odděleno od rodin a poslední dítě se k rodině vrátilo 1 rok po katastrofě. Policie přišla z různých důvodů o 45% fyzického stavu. U 30% zasahujících docházelo k projevům posttraumatických potíží a 2 policisté spáchali sebevraždu.  

Výkoný ředitel Manitobské organizace pro krizové řízení Don Brennan sdělil, že na návštěvě ČR je již po 17 a dlouhodobě spolupracuje s českými odborníky. Upozornil na potřebu využívání dobrovolníků při provádění krizových opatření, nutnost vzájemné komunikace, jednotné informace, kompatibilní plánování, komunikaci s médii a kvalitní školení řídících pracovníků. Zdůraznil, že je nutno aby ti kteří dělají krizové řízení byli zkušení a řádně proškolení lidé, kteří pracují jako tým a mají důvěru ostatních.

„Všichni hosté ocenili způsob a profesionalitu s jakou byly v Libereckém kraji řešeny následky bleskové povodně v srpnu 2010,“ sdělil v závěru radní Jaroslav Podzimek..

Přítomní měli možnost, v rámci diskuze, položit hostům dotazy, na které ochotně a vyčerpávajícím způsobem odpovídali.

„Na konec pobytu zahraničních hostů v Libereckém kraji pro ně připravili pracovníci Povodí Labe s. p. odbornou přednášku o přehradě Mlýnici. Představili její  provozně - technické parametry, na grafech a  fotodokumentaci ukázali průběh srpnové povodně, stav poškození i následná technická opatření k zabezpečení hráze,“ řekl radní Jaroslav Podzimek, který závěrem hostům poděkoval a pozval je k návštěvě pamětihodností Libereckého kraje.

Pak už následovalo konečné rozloučení. Po něm se delegace vydala na cestu do Brna, kde absolvovala další program.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky