Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Osobnosti Libereckého kraje jednaly na Kristýně o přeshraniční spolupráci ve školství

Mgr. Langer Jiří

  • 15. 01. 2009 00:00

Sdílet článek

[id:7368|autor:Mgr. Langer Jiří|email:jiri.langer@kraj-lbc.info|telefon:485 226 302|mobil:|aktualizace:]

Deváté novoroční setkání regionálních  osobností  Libereckého kraje s pedagogy s Česka, Německa a Polska  se uskutečnilo minulou v sobotu v rekreačním areálu Kristýna u Hrádku nad Nisou. Organizátor a liberecký pedagog Jiří Týř uvedl, že letošním hlavním tématem je přeshraniční spolupráce ve vzdělávání.

Kromě jiného jsme připravili k nahlédnutí a vyzkoušení novou čtyřjazyčnou verzi hry pro školáky o hledání pokladu na území tří státu příhraničního Trojzemí. Dětem desková hra poslouží pro zábavu prozradil Jiří Týř s tím, že hru na velkoplošné hrací desce vytvořili před dvěma roky a vyladili její konečnou podobu. Hru, vzdáleně připomínající Člověče nezlob se, poprvé představili loni v září v klášteře Marienthal situovaném mezi německým městy Zittau a Ostritz.

ve volném čase i pro výuku češtiny, němčiny, lužické srbštiny a polštiny,“

Další projekty, které na Kristýně nalezly úrodnou půdu, jsou Mezinárodní gastronomické dny na hradě Grabštejn a nové formy spolupráce mezi základními a středními školami Euroregionu Nisa. S novým námětem na gastronomické dny přišel na setkání operní pěvec, organizátor benefičních koncertů a grabštejnský patriot Luděk Vele.

uvedl pěvec.

“Studenti hotelových škol a gastronomických učilišť z česko-německo-polského Trojzemí by měli předvést svoje umění při týdnech národních jídel našeho euroregionu, tedy Čechů, Lužických Srbů, Němců a Poláků. Pro takovou akci se přímo nabízí právě dokončovaná zámecká restaurace,”

Na Kristýnu  přijelo také několik starostů z Liberecka, ředitelka libereckého Úřadu práce Kateřina Sadílková, nový senátor za Českolipsko Karel Kapoun,  vedoucí vzdělávací sítě Pontes Regina Gellrichová z německého kláštera Marienthal. Na jízdním kole přijel po sněhu z Liberce jediný cyklista, vedoucí odboru školství Krajského úřadu Libereckého kraje Robert Gamba. 

 

Výsledkem předchozích rokování na Kristýně je řada společných mezinárodních výukových programů pro školy s různým profesním zaměřením. Již čtvrtým rokem například úspěšně pokračuje spolupráce českých a polských středních škol.

Tentokrát na závěr jednání podepsal ředitel liberecké Střední školy strojní, dopravní a stavební Tomáš Princ smlouvu o dvoutýdenním výměnném pobytu studentů s Lassannou Glowczyk, ředitelkou podobně zaměřené školy v polském Zhořelci. Tam už se učí češtinu ve čtyřech třídách celkem 120 žáků.

V neformální přátelské diskusi zazněly například tyto myšlenky a náměty:

, ocenil poznatky a výsledky přeshraniční spolupráce ve vzdělávání a přislíbil této oblasti svoji podporu. V krajském školství probíhá nyní stejně jako v ostatních resortech kraje hodnocení dosavadních výsledků a upřesňování koncepcí pro další období. Přitom bude možné provést i opatření, která prospějí také přeshraniční spolupráci v euroregionu.

Radek Cikl, náměstek hejtmana pro školství

Hrádecký starosta Martin Půta ocenil výsledky spolupráce základních škol v česko-německo-polském Trojzemí a ujistil přítomné o jejich další podpoře ze strany města. Ocenil, že se na této spolupráci podílí mnoho lidí různého věku, bydliště i názorů a politici by na to neměli pokud možno před volbami ani po nich zapomínat.
uvedla, že spolupráce úřadu se školami je pro její úřad velmi důležitá. Není na takovém setkání s lidmi ze školství poprvé a pomáhá jí to v práci, neboť lidé, kteří se již poznali, snáze řeší i pracovní problémy. Maria Seifertová, pracovnice téhož úřadu, její slova jako bývalá pedagožka potvrdila. Často se přímo na školách přesvědčuje o tom, že Úřad práce má co říci nejen těm, kdo práci hledají, ale i těm, kdo jsou ještě ve škole a teprve je to čeká. Přeshraniční aspekt přitom bude mít čím dál větší roli.

Kateřina Sadílková, ředitelka libereckého Úřadu práce

promluvil o práci tohoto centra. CVLK zajišťuje vzdělávání dospělých a má kontakty i na příbuzné organizace v Trojzemí. Jedním z důležitých cílů CVLK je i pomáhat vzdělávací oblasti k získávání prostředků z evropských fondů a některé budoucí aktivity CVLK budou mít i přeshraniční dosah.

Ředitel Centra vzdělanosti Libereckého kraje Jiří Čeřovský

Z německé Žitavy přišla na setkání Regina Gellrichová, ředitelka příspěvkové organizace Pontes (mosty), která sídlí v blízkém klášteře Marienthal. Pontes má za sebou řadu vzdělávacích i volnočasových aktivit, jejichž hlavním cílem je spojovat národy v Trojzemí. Jednou z posledních je například vytvoření čtyřjazyčné hry Hledání pokladu, při které děti poznávají

nejen jazyk přátel, ale i historické památky Trojzemí Nisa. V současnosti se například rozbíhá projekt, který má třiceti dívkám z Česka, Německa a Polska umožnit, aby se vzájemně poznávaly při pobytových akcích, jejichž cílem je ukázat, jaké tradiční i netradiční možnosti profesionální orientace mají dívky v Trojzemí.

 Z polské Bogatyně přijela již podruhé ředitelka Střední odborné školy ve Zhořelci paní Lasanna Glowczyk. Na její škole se učí 120 studentů český jazyk. Svojí dobrou češtinou se také paní Lassanka zmínila o loni uskutečněném studijním a poznávacím pobytu skupiny polských žáků a učitelů na Střední škole strojní, stavební a dopravní v Liberci.

, při níž působí i česko-německá škola, se zmínili o některých nesnázích trojstranných projektů spolupráce. Obtíž je v tom že evropské regule pro spolupráci umožňují podávat jen dvojstranné projekty. V případě, že má jít o projekt trojstranný, je nutné podat více dvojstranných projektů a obtíž nastává, nejsou-li všechny najednou schváleny. Přesto jsou v našem kraji pro přeshraniční spolupráci ve výchově a vzdělávání celkem dobré podmínky. Přispívá k tomu i fond Malých projektů Euroregionu Nisa.
 Chotyňský patriot, operní pěvec Luděk Vele, který se už léta zabývá nejen při benefičních koncertech obnovou a významem hradu Grabštejn, přišel na novoročním setkání také se zajímavým námětem pro střední školy v Trojzemí. Prostředí hradu by mohlo být zajímavým místem pro to, aby se tu setkávali studenti středních škol Trojzemí a ukázali přitom, co umí, co kde a jak dělají. Bylo by například možné uspořádat při vhodné příležitosti Mezinárodní gastronomické dny na Grabštejně.

Vít Příkaský, náměstek hejtmana pro regionální rozvoj a ředitel hrádecké základní školy Jaroslav Poláček

k tomu poznamenal, že by to mohl být i hezký námět pro školní výlety do Trojzemí. Námět se zalíbil i Lassance Glowczyk, která mu pomůže za polskou stranu, uskuteční-li se.
Ředitel liberecké SŠSSD Tomáš Princ na setkání podepsal dohodu o další spolupráci s Lassankou Glowczyk. Rozšiřují se tím dosavadní přeshraniční aktivity jeho školy. Škola má mnohostrannou přeshraniční spolupráci. Má více partnerských škol a organizací v Německu a Polsku. Aktivity jsou vícezdrojově financovány, například z evropských projektů Sokrates, Leonardo SEQUA, českoněmeckého Fondu budoucnosti apod.
seznámil účastníky se zvláštnostmi spolupráce s Lužickými Srby, čtvrtým národem sídlícím v Trojzemí. Mnohé už bylo uděláno a spolupráce bude pokračovat. Dále připomenul nutnost pokračovat v překonávání jazykových bariér. Mají-li učitelé dovést děti ke spolupráci, měli by se sami zdokonalovat v jazyce svých partnerů. Samotné, samoúčelné jazykové vzdělávání není ale v dnešní uspěchané době dost přitažlivé. Dlouhodobým cílem by proto mohlo být najít možnosti, jak při společných poznávacích a kulturních akcích dosáhnout motivace účastníků ke studiu jazyka druhé strany.

Robert Gamba, vedoucí odboru školství KÚLK

Organizátor setkání Jiří Týř

Ctirad Kučera, bývalý dlouholetý učitel na Pedagogické fakultě ústecké univerzity a ředitel jejího Ústavu slovansko-germánských studií ÚJEP k tomu rovněž přislíbil přispět tak, aby byli zapojeni i Lužičtí Srbové. Umožní k tomu navázat výměnu zkušeností a spolupráci se svými žáky, kteří nyní působí na Karlově univerzitě a na ústecké ÚJEP.
 Nabídku pomoci přeshraniční spolupráci ve vzdělávání přednesl rovněž senátor za Českolipsko Karel Kapoun, nový člen senátního výboru pro vzdělávání a vědu.

 Všichni se již těší na jubilejní 10. setkání, které se jistě uskuteční v lednu příštího roku 2010.(s využitím Mediafax a deník)

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky