Můžeme pracovat s cookies,
ať víme, jak to na našem webu žije?

Petr Skokan s Radimem Zikou podpořili výstavbu cyklostezky podél řeky Ploučnice

11. 07. 2008
[id:6735|autor:Mgr. Matoušová Barbora|email:barbora.matousova@kraj-lbc.info|telefon:485 226 327|mobil:|aktualizace:]

Obyvatelé Českolipska a přilehlého území v Ústeckém kraji mají šanci projet se v budoucnu na kole po zbrusu nové cyklostezce podél řeky Ploučnice, a to z Osečné až do Děčína. Zástupci Libereckého a Ústeckého kraje totiž v pátek 11.července tento projektový záměr podpořili společnou jízdou na kolech a podpisem memoranda.

 

Hejtman Libereckého kraje Petr Skokan a jeho náměstek Radim Zika odstartovali cyklojízdu v Osečné, u pramene Ploučnice. Další peloton, reprezentovaný zástupci Ústeckého kraje v čele s náměstkem hejtmana Radkem Vonkou, vyrazil ze Žandova, obce na hranici obou krajů. Obě skupiny se setkaly v České Lípě, kde společně podepsaly dokument „Zelená cyklomagistrála Ploučnice“, který zaštítil Radim Zika.  „V České Lípě podepsalo memorandum téměř třicet starostů a starostek obcí, z čehož vyplývá, že záměr výstavby cyklostezky má velkou podporu,“ řekl Zika. Podpisem dokumentu se zavázali nejen k podpoře cykloturistiky v oblasti Ploučnice, ale také šetrnému přístupu k okolní krajině. „Řeka Ploučnice si vybrala přívětivý terén, proto bychom tuto trasu rádi, ovšem s ohledem na přírodu, zpřístupnili cyklistům, a nejen jim,“ řekl hejtman Petr Skokan.

 

Jedním z otců myšlenky na výstavbu cyklostezky podél Ploučnice byl hejtman Petr Skokan, přičemž jejími hlavními nositeli se staly mikroregiony Podralsko a Peklo. V současné chvíli se na straně Libereckého kraje dořešují koordinace návaznosti cyklostezky mezi jednotlivými trasami s tím, že některé dílčí úseky již získaly stavební povolení. Plánovaná cyklostezka má podle starosty Osečné a předsedy mikroregionu Podralsko Jiřího Hausera velké cíle: „Nepůjde o uzavřenou cyklomagistrálu, která začíná v bodě A a končí v bodě B. Chtěli bychom, aby to byl naprosto otevřený organismus se spoustou napojení, který může připomínat korunu stromu.“ Na jedné straně by se měla napojit na Novou Hřebenovku, na straně druhé na cyklomagistrálu podél Labe. Do budoucna se počítá i s návazností na cyklostezku ze Středočeského kraje, ale také ze sousedního Německa.

 

Ústecký kraj urazil oproti Libereckému kraji ve výstavbě již delší cestu. „Cyklostezka podél Ploučnice je velkou prioritou Ústeckého kraje. Na našem území už nám zbývá dostavit jen 17 km trasy, které by nás měly vyjít na 100 milionů Kč,“ prozradil náměstek ústeckého hejtmana Radek Vonka. Se stejnou částkou počítá Liberecký kraj na výstavbu 70 km dlouhé cyklostezky na své straně s tím, že o ni zažádá Strukturální fondy EU. Obce do pěti set obyvatel by mohly získat peníze z Programu rozvoje venkova, ostatní z Regionálního operačního programu. „Další možností je potom požádat Státní fond dopravní infrastruktury,“ řekl Luděk Suchomel, manažer projektu. Vše je však podle něj teprve v jednání.

 

 

Mgr. Matoušová Barbora
barbora.matousova@kraj-lbc.cz
Telefon: 485 226 327