Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Po ulici 5. května v Turnově se už opět naplno jezdí

Mgr. Langer Jiří

  • 16. 11. 2011 16:54

Sdílet článek

 

Rekonstrukce ulice 5. května v Turnově od Havlíčkova náměstí až po křižovatku ulic Hruštice – Károvsko je po šesti měsících dokončena. Dnes ji slavnostně otevřeli Martin Sepp, náměstek hejtmana pro dopravu, místostarosta města Jaromír Pekař, Zdeněk Bursa, radní pro ekonomiku, Tomáš Hořejší, ředitel Vodohospodářských staveb Teplice, a Jan Bergler, ředitel KSS LK.

 Komunikace II/283 a III/2832, coby ulice 5. května prochází městem Turnov a pokračuje dále do centra Českého ráje.

 

            „Tato akce byla velmi složitá především z hlediska koordinace prací, jelikož se zde potkávaly dva subjekty. Vodohospodářského sdružení realizovalo spodní stavbu – kanalizaci a Krajská správa silnic horní stavbu komunikací. Na celou stavbu měla zásadní vliv skutečnost, že leží v intravilánu města, což samozřejmě přináší řadu komplikací,“ řekl Martin Sepp, náměstek hejtmana pro dopravu LK.

 

            „Projekt byl financovaný z Regionálního operačního programu (ROP) NUTS II Severovýchod v oblasti podpory „Rozvoj regionální silniční dopravní infrastruktury“, kde 92,5 % nákladů je hrazeno z prostředků EU a zbývajících 7,5 % nákladů je kryto z rozpočtu Libereckého kraje. Celkové dotační náklady na rekonstrukci této komunikace se vyšplhaly na 51,5 miliónů korun,“ řekl Zdeněk Bursa, radní pro ekonomiku Libereckého kraje.

 

            V místě původní silnice byla vybudována nová vozovka v délce 1,26 km. Součástí rekonstrukce bylo také vybudování jedné miniokružní křižovatky na rozcestí ulic Husova a Kinského a výstavba okružní křižovatky na křižovatce Hruštice – Károvsko. Rekonstrukce ulice 5. května v Turnově zahrnuje i napojení a úpravu stávajících křižovatek v celé délce této ulice, zejména úpravu křižovatky u nemocnice a napojení nové komunikace propojující Zelenou Cestu s ulicí 5. května, kde bylo stávající napojení zrušeno pro automobilovou dopravu a zúženo pouze pro pěší. Dále byly rekonstruovány stávající přilehlé chodníky, vybudovány nové chodníky, nové parkoviště u hřbitova a umístěno nové veřejné osvětlení.

             

            Zadavatelem projektu bylo město Turnov. Investorem Liberecký kraj zastoupený Krajskou správou silnic LK a město Turnov, které financovalo parkoviště, nové chodníky, částečně vedení veřejného osvětlení a zeleň. Zhotovitelem projektu byla společnost Vodohospodářské stavby, spol. s r.o. Teplice. Z výsledků expertízy projektu, kterou nechala KSS LK vypracovat, je patrné, že za určitých omezujících podmínek a vnějších vlivů (intravilán - zástavba města) byla splněna ČSN (Česká státní norma) i TP (technické podmínky). Na stavbu byla vypracována projektová dokumentace, která byla projednána příslušným odborem dopravy a ke které bylo taktéž vydáno souhlasné stanovisko Dopravního inspektorátu Policie ČR Semily. Na základě výše uvedeného bylo vydáno stavební povolení.

 

            „Uvědomujeme si ztížené užívání těchto okružních křižovatek, které je ovšem dáno omezujícími vnějšími podmínkami, neboť se nacházejí v městské zástavbě. Navrhujeme monitorování provozu a po jeho vyhodnocení eventuelní přijetí opatření, zejména úpravou vodorovného a svislého dopravního značení,“ dodal Jan Bergler, ředitel KSS LK.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky