Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Pohádkoví skřítci i drak vysídlili ve sklepení zámku Sychrov kapry

Mgr. Langer Jiří

  • 22. 10. 2012 16:25
  • Rozvoj

Sdílet článek

 

V zámeckých sklepeních byla vytvořena nová výstava, která je zaměřena na dětské návštěvníky, ale jistě potěší i ty dospělé.

Výstava je nazvána „Pohádkové srdce Evropy“ a její autorkou je spisovatelka, grafička a ilustrátorka Vítězslava Klimtová.

„Aktivita zámku je letos mimořádná. Připomeňme výstavy Technopolis, I král byl dítětem, Ať jedí koláče či poslední Miroslav Horníček. Je dobře, že se na Sychrov chodí za zábavou i poznáním,“ pochválila práci zaměstnanců zámku včele s ředitelem Národního památkového úřadu v Liberci a ředitelem zámku Milošem Kadlecem náměstkyně hejtmana LK pro kulturu Lidie Vajnerová.

 

            V minulosti byla v zámeckém sklepení umístěna akvária se sladkovodními rybami, ale po letech bylo třeba koncepci změnit – opět se zaměřit na dětské návštěvníky, jako alternativa pro rodiče při návštěvě Sychrova, ale nyní v jiném pojetí. Vzhledem k tomu, že se na Sychrově natáčely známé pohádky (Nejkrásnější hádanka, Nesmrtelná teta, Zlatovláska), byla vybrána výstava pohádková, kterou vytvořila paní Vítězslava Klimtová.

 

            Ta vytvořila Pohádkový svět, do kterého můžete vstoupit několika vchody – do dnešního dne jich bylo šest (v Pičíně u Příbrami, v Dukovanech v areálu zámku, v Arboretu Šmelcovna - severně od Boskovic, v Klášterci nad Ohří v areálu zámku, na dendrologické stezce lesního závodu Nižbor nedaleko obce Svatý Jan pod Skalou - stezka je součástí skanzenu Solvayovy lomy, a také v Plzni), pomyslným sedmým vchodem do Pohádkového světa paní Klimtové se stal státní zámek Sychrov.

 

            Kromě pohádkových bytostí, jako skřítci, elfové a drak, jsou k vidění i historické postavy spjaté s českými dějinami, jako je např. sv. Václav a jeho babička Ludmila, nebo kněžna Libuše a další.

„Pohádková země je připravena, věříme, že skřítci, drak a další „bytosti“ zaujmou malé i velké návštěvníky,“ zve mluvčí zámku Lucie Spálenská.  S tím, že výstava potrvá na Sychrově do 31.12.2013.

Výstava je zpřístupněna každý den a shoduje se s provozem zámku – říjen: 9.00 – 15.30 hod., listopad-březen: 10.00 – 14.00 hod., duben, září: 9.00-15.30 hodin, květen-srpen: 9.00 – 16.30 hodin. Vstupné: dospělí 60,-Kč, děti 40,-Kč.

 

           

O AUTORCE:

            Vítězslava Klimtová se narodila v Praze v roce 1941, krajem jejího dětství jsou však severní Čechy. V Jablonci nad Nisou maturovala na Střední umělecké škole bižuterní. Ve studiu pokračovala externě na Vysoké škole uměleckoprůmyslové v Praze, kterou ukončila v roce 1976. Jejími profesory zde byli proslulá textilní výtvarnice Ludmila Kybalová a malíř Jaroslav Nušl.


            Normalizační sedmdesátá a osmdesátá léta nebyla pro tvorbu Vítězslavy Klimtové příznivá. Tak zvané umělecké komise bránily jakékoliv tvůrčí volnosti, a tak se autorka po dlouhou řadu let živila drobnou užitou a propagační grafikou a knižními a časopiseckými ilustracemi. V týdenících a denících bylo otištěno množství jejích perokreseb jako výtvarný doprovod povídek a fejetonů. Oněch víc než tisíc publikovaných obrázků Vítězslavě Klimtové pomohlo dosáhnout obdivuhodné kreslířské suverenity a rozvinou schopnost výtvarné zkratky a koncentrovaného vyjádření na malé ploše. Později se stále více v její tvorbě uplatňovala barva. Vítězslava Klimtová se stala skutečným mistrem akvarelu. O tom ví každý, kdo zná například její lexikon strašidel. Teprve v posledních letech se autorka věnuje také olejomalbě.

 

LITERÁRNÍ TVORBA:

O statečném skřítku Drnovci

Další příhody rodiny statečného skřítka Drnovce
Bukvínkova kouzelná píšťalka

Obyčejný skřítek aneb z dalších příhod rodiny statečného skřítka Drnovce

Malý atlas Elfů

Ze života skřítků domácích

Milostné hry zajíců na jizerských lukách

Dvě dámy s ruksakem

Sexuální přitažlivost domácích kutilů

Jak se zbavit tchýně jednou provždy nekrvavou cestou

Pohádková země česká

Dřevěný pradědeček

Putování Pohádkovou zemí

Lexikon houbových skřítků

 

            Kromě činnosti literární vytvořila Vítězslava Klimtová více než sedm stovek loutek od výšky několika centimetrů až po loutky v životní velikosti. Velké množství loutek lze spatřit v Pohádkových zemích, další na různých stálých výstavách nebo v Potulné pohádkové zemi, která putuje křížem krážem knihovnami po celé České republice i na Slovensku. Paní Klimtová také ilustrovala několik desítek knih, a to jak pro dětské, tak pro dospělé čtenáře. Další informace o tvorbě paní Klimtové naleznete na www.pohadkovazeme.cz

 

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky