Můžeme pracovat s cookies,
ať víme, jak to na našem webu žije?

Pomník Rumburské vzpoury po letech opět stojí na původním místě

28. 10. 2015

Na Lesním hřbitově v Novém Boru po letech opět vztyčili pomník Rumburské vzpoury. Památník, který nechali čeští vlastenci vytvořit v roce 1923, zničili v roce 1940 Nacisté a teprve pětasedmdesát let poté se díky iniciativě místních dobrovolníků jeho kopie opět objevila na původním místě.

Slavnostní události se u příležitosti 97. výročí vzniku samostatného československého státu zúčastnily desítky lidí. „Každý hrdinský čin je potřeba připomínat a především na činy hrdinů nezapomínat,“ konstatoval u příležitosti odhalení repliky hejtman Libereckého kraje Martin Půta.

Památníkem čeští vlastenci vzdali po 1. světové válce hold odvaze nejen rumburským hrdinům, ale i českým legionářům. Peníze na jeho vytvoření se shromažďovaly veřejnou sbírkou, prodejem pohlednic a finančně se podílela na jeho vytvoření i česká vláda a tehdejší prezident T. G. Masaryk. Místo, na kterém stál, bylo významné a dodnes je významné pro místní lidi i celé okolí. Nejenom proto pomník Nacisté v roce 1940 nemilosrdně zlikvidovali.

Sedmdesát pět let trvalo, než se jeho kopie objevila opět na místě, kde původně stával. Společnost pro obnovu rumburského památníku, obec legionářská, město Nový Bor i široká veřejnost spojily síly, aby plán dotáhly do zdárného konce. „Chtěli jsme napravit 70 let starou křivdu na našich předcích a obnovit to, co oni za velkých finančních obětí vytvořili,“ uvedl starosta Nové Boru Jaromír Dvořák.

Replika původního pomníku sochaře Karla Dvořáka tak byla vytvořena díky příspěvkům veřejnosti, města i dotaci ministerstva obrany. Sousoší je zhotoveno z Hořického pískovce a celková váha pomníku činí 535 tun a jeho výška 3,5 metru. Autorem repliky je ak. soch. a restaurátor Martin Široký z Prahy. Celkové náklady na výstavbu jeho repliky byly 886.000 Kč.    

Daníčková Blanka
blanka.danickova@kraj-lbc.cz
Telefon: 485226302
Mobil: 732765215