Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Pomoc druhému mají horalé zakódovanou v genech, říká ředitelka domova v Rokytnici

Daníčková Blanka

tiskový mluvčí

  • 25. 09. 2015 15:52

Sdílet článek

Kulturní program doprovázel ve čtvrtek 24. září oslavy 70 let Domova důchodců v Rokytnici nad Jizerou. Dopoledne se na nádvoří areálu především zpívalo a tančilo. V programu vystoupily například mažoretky z místního Domu dětí, soubor Anča a Franta z Poniklé nebo Děti z farnosti. Odpoledne se pak pobavili návštěvníci na tradičním posezení s tancem, nazvaném Sejkorák. Jubileum jednoho z nejstarších domovů pro seniory v Libereckém kraji připomněl současně Den otevřených dveří.

„Jsme největším zaměstnavatelem v Rokytnici. V našem domově pracuje 84 lidí. Bez jejich obětavosti bychom neměli tak dobré jméno. Horalé mají ovšem už geneticky dané, že si vzájemně pomáhají. Proto mám tak perfektní spolupracovníky,“ podotkla ředitelka domova důchodců Helena Housová. „Do budoucích let přeji domovu především spoustu spokojených klientů. S tím souvisí mé další přání – byla bych ráda, kdybychom mohli ještě zlepšit jejich komfort, například našli peníze na nákup nových polohovacích postelí,“ doplnila.

O tom, že k tanci není vždy nezbytnou podmínkou mít zdravé nohy, přesvědčil svým vystoupením bývalý tanečník a režisér pražského Národního divadla Petr Veleta. S několika seniory, upoutanými na invalidní vozík, předvedl, jak se od sebe například liší tango, waltz nebo polka. Senioři podporovali rytmus tanečních kreací rolničkami, rumba koulemi či jinými perkusními hudebními nástroji a sklidili bouřlivý potlesk.

„Společnou snahou všech pracovníků domova je přispět k tomu, aby se tu senioři cítili jako doma. Aby také zde rozvíjeli vztahy s ostatními lidmi, a aby byly jejich dny naplněné nejen co největší aktivitou, ale i láskou a porozuměním. Ráda bych poděkovala všem, kteří si vybrali toto nelehké povolání a o své klienty se pečlivě starají. Neberou a ani nemohou brát svou práci jako běžné zaměstnání, neboť do ní musejí vložit i notnou dávku empatie. Jejich zaměstnání se pro ně stalo posláním,“ řekla náměstkyně hejtmana pro sociální věci Lenka Kadlecová, jež převzala nad oslavami jubilea záštitu.

Domov důchodců v Rokytnici nad Jizerou je od roku 2002 příspěvkovou organizací Libereckého kraje. V současné době v něm žije 110 klientů. Dvě třetiny kapacity domova tvoří jednolůžkové pokoje, zbytek dvoulůžkové. Dnešní areál stojí na místě bývalého Zámečku, který na kopci uprostřed přírody s úchvatným výhledem na Krkonoše vyrostl v roce 1860. Zámeček vystřídal řadu majitelů a byl využit k různým účelům, k výrobě i k rekreaci. Na konci I. světové války sloužil také jako lazaret pro raněné vojáky. Přesně 1. října roku 1945 byl v budově zřízen Centrální okresní chudobinec, v následujících letech se proměnil na domov důchodců.  

 

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky