Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Pracovní skupina řeší Zdravotní politiku Libereckého kraje

Mgr. Langer Jiří

  • 23. 03. 2015 18:51

Sdílet článek

 

Služby sociální péče TEREZA v Benešově u Semil získaly prostřednictvím agentury Kompakt spol. s. r.o. a sponzorů z řad podnikatelů vůz DACIA DOKKER.

Slavnostní předání se uskutečnilo v Benešově u Semil 18. března za účasti náměstkyně hejtmana LK pro resort sociálních věcí. Lenky Kadlecové.

„Z předání vozu v rámci projektu sociální automobil pro naši příspěvkovou organizaci nám velikou radost. Bude jistě významným pomocníkem pro činnost ústavu ve prospěch klientů a usnadní jim přepravu do školy, k lékaři a na další akce, které zajišťují klientům kontakt se společenským prostředím,“  řekla  náměstkyně hejtmana.

Agentura KOMPAKT spol. s.r.o. vytváří a obnovuje vozový park ve vybraných zařízeních zaměřených na výchovu a vzdělávání zdravotně postižených. Automobil financuje pomocí nosičů reklamy umístěných na automobilu společnost KOMPAKT s.r.o. Předání vozu je možné díky finančním prostředkům firem, které se zavázaly k platbám za reklamní sdělení umístěná na vozidle.

Osobní automobil zn. DACIA DOKKER získáme pro  naši organizaci na základě Smlouvy o nájmu dopravního prostředku,“ upřesnila Marie Vojtíšková, ředitelka Služeb sociální péče TEREZA, p. o. „Nájemné je sjednáno na částku 1 Kč ročně a společnost KOMPAKT s.r.o. zůstává po celé období nájmu majitelem vozidla,“ dodala.

 

Nové vozidlo pro sociální služby

 

            Domov sociálních služeb Tereza v Benešově u Semil, jejímž zřizovatelem je Liberecký kraj, si letos připomene čtyřiadvacet roků svojí činnosti. V současné době má týdenní a denní stacionář a odlehčovací  službou. Jako odměnu za dobrou práci TEREZA nyní získala prostřednictvím agentury Kompakt spol. s. r.o. a sponzorů z řad podnikatelů vůz DACIA DOKKER.

 

            Nejdůležitějším posláním pobytové služby je vytvářet mentálně postižením do 40 let domácí prostředí, ve kterém so mohou například zdokonalovat a dovednosti a návyky. Jsou obklopeni optimistickým prostředím, které působí na harmonický rozvoj jejich osobnosti s cílem zlepšování kvality jejich života.

„Chceme, aby mohli  prožít plnohodnotný život  s tím, že respektujeme jejich práva, vůli. Samozřejmostí je podpora jejich aktivního života uprostřed lidského společenství, které je vstřícné k jejich potřebám,“ upřesnila  ředitelka Domova Marie Vojtíšková.

 

            Značná pozornost je věnována pracovním nácvikům. Stolování, úklid, vaření, nákupy, uplatnění ve společnosti, práce v dílnách, výuka práce na počítači, to je jenom část jejich činnosti.

 

            Důležitý je rozvoj osobnosti klientů. Každý má individuální plán, sám si stanoví cíle  tak, aby byl soběstačný. Trénují volný pohyb klientů a  udržování kontaktů se svými rodinami. Kontakty se společenským prostředím jsou navazovány při nejrůznějších společenských a kulturních setkáních, při vyřizování záležitostí na úřadech, ve službách občanské vybavenosti.

 

            Denní stacionář umožňuje docházejícím klientům pobyt v domácím prostředí týdenního stacionáře. Formou pracovních činností v dílnách získávají nácvik a upevňování motorických i psychických schopností a dovedností.

„Je nabídnutou rukou rodinám, které by mohly podlehnout vyčerpání, mezilidským konfliktům z důvodu dlouhodobé péče o znevýhodněného člověka,“ podotýká Marie Vojtíšková s tím, že Odlehčovací služby řeší: například dovolené a rekreace rodičů, kteří se starají o postižené dítě, problematické situace v rodinách, jako jsou nemoc apod.

 

            Důležité je, aby organizace jako je Tereza v Benešově měly k dispozici vozidlo. Není výjimkou, že vozový park je v ústavech a zařízeních většinou ve špatném technickém stavu. Nehledě na to, že o bezpečnosti převozu klientů nemůže být řeč. V současné době, za stagnujících nebo spíše stále se snižujících dotací, není v silách těchto ústavů, podobných jako Tereza,  pořídit  vůz s odpovídajícími parametry.

„Museli jsme se v tomto směru také spolehnout na sponzory nebo charitativní činnost různých organizací,“ připomněla ředitelka.

 

            Sen o novém vozidle se organizaci Tereza splnil tento měsíc. Od zástupce společnosti Kompakt s.r.o. převzali za přítomnosti  Lenky Kadlecové, náměstkyně hejtmana Libereckého kraje pro řízení sociálních věcí, nové auto Dacia Dokker.

„ Vážíme si toho, že společnost Kompakt s.r.o. pomáhá hendikepovaným či jinak postiženým tímto zajímavým způsobem,“ ocenila předání vozidla.

 

            Myšlenka pomáhat hendikepovaným či jinak postiženým spoluobčanům se stala jedním ze zajímavých projektů naší společnosti, který je znám  pod názvem projekt „Sociální automobil “. Projekt je realizován ve spolupráci s Ústavy sociální péče, Dětskými domovy, Domovy pro seniory či zařízeními, která poskytují našim hendikepovaným spoluobčanům speciální péči a pomoc,“ uvedl  zástupce Rudolf Adam.

Jak dodal, od roku 1997 se podařilo Kompaktu s.r.o. předat 490 těchto vozidel, které pečují o mentálně nebo tělesně postižené. V letošním roce budou za pomoci firem a společností v této činnosti pokračovat a vybraným zařízením předají další vozidla.

 

.           „Od roku 1997, kdy naše společnost zahájila realizaci tohoto projektu, se nám podařilo za pomoci firem a společností po celém území naší republiky s úspěchem předat již 490 sociálních automobilů různým ústavům a zařízením, které  pečují o mentálně či tělesně postižené. V letošním roce bychom velmi rádi v této činnosti pokračovali a vybraným ústavům a zařízením z celé republiky předali další výše zmíněné vozy,“ konstatoval s tím, že si firmy a společnosti mohou

            Jde o to, aby si firmy a společností zakoupili reklamní plochu na sociálním vozidle. Budou po době šesti let zviditelněni v regionu. Rovněž úzce spolupracujeme s médii, spolupráce se zástupci tisku byla navázána s Deníky Bohemia VLP a deníkem Český region,“ vysvětlil Rudolf  Adam.

Věra Nutilová

 

Jsme zařízení s krásným dívčím jménem TEREZA

Představíme Vám tři služby podle zákona č. 108/2006Sb., které Vám nabízíme.

Týdenní stacionář – pobytová služba, kapacita 29 osob

Denní stacionář – ambulantní služba, kapacita 10 osob

Odlehčovací služby – ambulantní 2 osoby a pobytová 8 osob


O chod zařízení a jednotlivé služby se stará 30 pracovníků, z toho 21 pracovníků v přímé péči.

Zájemci se o nás dozví z letáků, z internetu (www.domovtereza.cz), jsme i v registru poskytovatelů sociálních služeb. Zařízení si můžete prohlédnout kdykoliv, zvláště ve dnech otevřených dveří. Sociální služby poskytujeme ve dvou budovách se zahradou.

Jednání se zájemcem o přijetí: Vše potřebné se žadatel dozví při návštěvách v zařízení. Zároveň se osobně i z fotografií, CD a jiných materiálů podrobně seznámí s životem v zařízení a podmínkami poskytování sociálních služeb.

Žádost o přijetí do zařízení: Žadatel si žádost o přijetí a blanket k vyjádření lékaře o zdravotním stavu stáhne na internetu nebo vyzvedne v zařízení. Žádost o přijetí může žadatel vyplnit se sociální pracovnicí i v zařízení. Po vyplnění obě listiny předá v zařízení (za vyjádření o zdravotním stavu některý lékař vyžaduje poplatek). Pokud v zařízení není volné místo, bude žadatel zařazen do pořadníku. Žadatel po dohodě může do zařízení nastoupit i na zkoušku. Při nástupu do zařízení je s klientem vypracovaná písemná smlouva.

Úhrada za poskytované služby: Výši úhrady žadatel nalezne zde na webových stránkách zařízení (směrnice ÚHRADA ZA POSKYTOVANÉ SLUŽBY.).  

Služby poskytujeme v budově č.p. 180 a v budově č.p. 143. Obě budovy jsou částečně bariérové. Podle svých schopností, přání, a volného místa je žadatel zařazen do jednoho ze tří oddělení. Vybavení pokojů a společných prostor je přizpůsobené postižení, pokoj si může uživatel dovybavit podle sebe, se souhlasem spolubydlících, pokud je pokoj vícelůžkový. Může užívat kuchyňku a společenskou místnost na svém oddělení, na pozvání může navštěvovat kamarády na jiných odděleních, dle svého zdravotního stavu a volby může docházet na rehabilitaci, do dílen, na výuku vaření i na další aktivity dle nabídkového listu. K relaxaci, odpočinku i k zájmovým aktivitám může využívat zahrady.

Služby poskytujeme v příjemném prostředí v obci, která je od Semil vzdálena asi 2 km. Zařízení je dostupné městskou hromadnou dopravou i pěšky po rovině, parkoviště pro automobily je mezi oběma budovami.

Organizace byla zřízena 27. 12. 1991 v secesní budově postavené v roce 1903 jako vila továrníka Matouše. Zřizovatelem tehdy Domova Tereza bylo město Semily. K 1.7.1994 došlo k převodu zřizovatelských práv z města Semily na Okresní úřad Semily. V té době se zařízení rozrostlo o druhou budovu, vzdálenou 70 m od hlavní budovy. K oběma budovám přiléhají zahrady. Během dvaceti let prošly rekonstrukcí a byly postupně opatřeny novým zařízením. Od 1.1.2003 je zřizovatelem Liberecký kraj. I nadále se vybavením přizpůsobujeme potřebám klientů zařízení a připravujeme se na postupnou transformaci, která dále začlení klienty s hendikepem do společnosti.

Do zařízení přijímáme především klienty ze Semil a okolí (Turnovsko, Jilemnicko, Tanvaldsko, Semilsko), v případě volné kapacity z celého Libereckého kraje (především Jablonecko, Liberecko, Českolipsko). V odůvodněných výjimkách je služba poskytována klientům z Královéhradeckého kraje – z Jičínska a Novopacka (pokud má klient vazbu na region či existuje jiný závažný důvod).

„Pomáháme našim klientům vytvořit smysluplný život podobný životu jejich vrstevníků,“ říká ředitelka Marie Vojtíšková.

 

SSP TEREZA, příspěvková organizace,
512 06 Benešov u Semil 180
ředitelka Bc. Marie Vojtíšková, tel. 481 624 625, 724 148 790, fax 481 624 625
sociální pracovnice Věra Bělková, tel. 605 919 003
dům čp. 180, tel. 481 622 883, dům čp. 143, tel. 481 624 047
email: tereza-domov@seznam.cz
web: www.domovtereza.cz

Zřizovatel: Liberecký kraj, U Jezu 642/2a, 461 80 Liberec 2

 

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky