Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Pravidelní dárci krve si z radnice odnesli zlaté a stříbrné Janského plakety

Mgr. Langer Jiří

  • 24. 03. 2015 14:38

Sdílet článek

(Zpráva města Liberec) - Sedm desítek dobrovolných dárců krve zaplnilo v pondělí 23. března obřadní síň liberecké radnice. Od Českého červeného kříže převzali Janského plakety jako ocenění za svou obětavou činnost. Všichni ocenění jsou pravidelní a bezpříspěvkoví dárci, kteří věnují svou krev bez nároku na finanční odměnu.

Ceny předávali ředitel libereckého Červeného kříže Karel Studený, primátor Liberce Tibor Batthyány, hejtman LK Martin Půta, který je rovněž příležitostným dárcem krve, a primářka transfuzního oddělení liberecké nemocnice MUDr. Renata Procházková.

Potěšující je podle Karla Studeného fakt, že do registru dárců stále vstupují noví lidé. „Jen v loňském roce se v Liberci k prvnímu odběru dostavilo pět stovek lidí odhodlaných pomáhat uzdravovat nemocné. Celkový počet dárců tak u nás přesáhl pět tisíc. Pořádáme různé prezentační akce, kde se snažíme oslovit zejména mladé lidi,“ uvedl ředitel libereckého Červeného kříže.

Z jeho rukou převzalo 26 dárců zlatou medaili profesora MUDr. Jana Janského. Dalších 44 dárců si z obřadní síně odneslo medaili stříbrnou. Dárcům osobně poděkovali také hejtman Libereckého kraje Martin Půta a přednostka Centra laboratorní medicíny, Český červený kříž oceňuje bezpříspěvkové dárce na liberecké radnici pětkrát do roka. Zlatou medaili uděluje za 40 odběrů plné krve, plasmy nebo krevních destiček, stříbrnou medaili za 20 odběrů a bronzovou medaili za 10 odběrů. V loňském roce předal liberecký Červený kříž medaile 469 lidem. Od roku 2012 dostávají dárci na radnici také Zlaté kříže 2. a 3. třídy.

Další ocenění dárců krve se uskuteční na liberecké radnici v červnu.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky