Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Představení k výročí Československa O životě jedné republiky

Bc. Lenka Klimentová

odborný zaměstnanec

  • 25. 09. 2018 00:00
  • Školství

Sdílet článek

Deset základních uměleckých škol Libereckého kraje se spojilo a vytvořilo představení ke stoletému výročí vzniku Československa. Pořadatelem je ZUŠ Jablonec nad Nisou, režie se ujala operní režisérka a dramaturgyně libereckého Divadla F. X. Šaldy Linda Keprtová. Premiéra bude 1. října v divadle v Liberci, reprízy pak v divadlech v Železném Brodě, Turnově, Jablonci nad Nisou a České Lípě.

Jablonecká základní umělecká škola, odkud vzešel nápad, představení nazvané O životě jedné republiky připravila společně s dalšími devíti školami v kraji. „V Libereckém kraji pracuje dvacet základních uměleckých škol. Ta naše se spojila s devíti z nich a finanční podporu pro náš projekt jsme našli u krajského úřadu. Jedinečné divadelní představení inspirované událostmi a zajímavými okamžiky uplynulé stovky let od vzniku Československa osobně zaštítil krajský náměstek pro školství a jablonecký zastupitel Petr Tulpa,“ říká ředitel jablonecké ZUŠky Vít Rakušan a dodává, že hlavním poselstvím akce je spolupráce. Cílem je především využít tvůrčí potenciál základních uměleckých škol a chuť do společné práce,“ připomíná.

V představení tak účinkují žáci ZUŠ Doksy, Jablonné v Podještědí, Česká Lípa, Liberec - Frýdlantská ul. i Jabloňová, Jablonec nad Nisou a nad Jizerou, Turnov, Tanvald a Železný Brod. „Na celém projektu je hezké, že se jednotlivé ZUŠky byly schopny domluvit a také to, že se v komponovaném programu potkali žáci několika oborů najednou,“ poznamenal náměstek hejtmana pro rezort školství, mládeže, tělovýchovy, sportu a zaměstnanosti Petr Tulpa.

Autorkou a režisérkou je operní režisérka a dramaturgyně Divadla F. X. Šaldy v Liberci Linda Keprtová patřící mezi nejuznávanější operní režiséry mladé generace. O jejích kvalitách svědčí Cena Nadace Leoše Janáčka, kterou dostala už během studií na brněnské JAMU, je držitelkou nejvýznamnější slovenské divadelní ceny Dosky (2013), Cenu kritiků získala opětovně v letech 2013, 2015 a 2017. Má zkušenosti s dětskými herci, s nimiž nastudovala operu Brundibár Hanse Krásy a scénické provedení Mozartova Requiem.

Na finálním tvaru O životě jedné republiky se však výrazně podílejí také pedagogové jednotlivých ZUŠ. Diváci na jevišti uvidí stylizovanou procházku historií, deset zastavení připomene některé charakteristické, veselé i chmurně zabarvené okamžiky uplynulé stovky let. „ZUŠky k tomu využívají všechny své výrazové možnosti; v inscenaci se prolíná práce všech čtyř uměleckých oborů  - hudebního, výtvarného, tanečního i literárně-dramatického,“ popisuje Rakušan s tím, že každá ze škol zpracovala konkrétní zadání, jež symbolicky reflektuje určité časové období a související společenské události.

Premiéra se odehraje v libereckém divadle F. X. Šaldy 1. října od 19 hodin. Reprízy budou v Městských divadlech v Železném Brodě (4. 10.), Turnově (8. 10.), Jablonci nad Nisou (9. 10.) a v Jiráskově divadle v České Lípě (23. 10.) vždy od 19 hodin. Vstupenky za 150 korun jsou v předprodeji od 3. září v pokladnách jednotlivých divadel.

Zdroj: Jablonecký měsíčník

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky