Můžeme pracovat s cookies,
ať víme, jak to na našem webu žije?

Prezident Klaus navštívil Jizerskou padesátku i lyžařský Vesec

14. 01. 2008
[id:6019|autor:Mgr. Langer Jiří|email:jiri.langer@kraj-lbc.info|telefon:485 226 302|mobil:|aktualizace:]

Prezident republiky Václav Klaus se u příležitosti 41. ročníku Jizerské padesátky na lyžích setkal v Bedřichově s předsedou Senátu a senátorem za Liberecko Přemyslem Sobotkou, primátorem Liberce Jiřím Kittnerem, hejtmanem LK Petrem Skokanem a jeho dvěma náměstky Radimem Zikou a Petrem Doležalem. Prezident v jejich přítomnosti odstartoval závod na 50 km a pak se vydal na obhlídku běžeckého areálu ve Vesci, kde se za tři týdny uskuteční závody Světového poháru v klasických lyžařských disciplínách a o rok později Mistrovství světa v Liberci. Sice až po příjezdu prezidenta přijela Kateřina Neumannová, nakonec ale delegaci areálem provedla.

„Jsem překvapen, jak je běžecký areál ve velmi  dobrém stavu,“ podotkl Václav Klaus.

V cíli závodu Jiří Kittner, Petr Skokan a Radim Zika odměnili vítěze závodu Jizerské padesátky na 25 km  mezi ženami Evu Krchovou, Kateřinu Háskovou a Kamilu Knopovou, mezi muži pak Jakuba Sikoru, Jana Háska a Jiřího Hořčičku. Prvních šest závodnic a závodníků v hlavním závodě na 50 km dekoroval Václav Klaus, Přemysl Sobotka a  Kateřina Neumannová, kteří předali medaile Norům - bratrům Auklandům, a Švédu Oskaru Svärdovi.

 „Jako každý rok měla i letos Jizerská padesátka úžasnou atmosféru. Já sám mám ke sportu vřelý vztah a tak mě potěšilo vidět kromě profesionálních závodníků i tolik sportovních nadšenců. I ti, co si ze závodu neodnesli medaili si jistě přišli na své, když strávili slunečný den v krásných Jizerských horách,“ řekl Radim Zika. 

Závěrečný ceremoniál ukončili horolezec, pamětník počátků J50 – Memoriálu expedice Peru ´70,  Oldřich Kopal, který vítězi Andresu Auklandovi předal putovní cenu Zlatý cepín, a Přemysl Sobotka Pohár předsedy Senátu PČR.

„Ačkoli jsem nikdy závodně Jizerskou padesátku neabsolvoval, trasu na Jizerku znám dobře. Projel jsem ji mnohokrát. Jsem rád, že tradice, která vzdává hold patnácti československým horolezcům, kteří zahynuli pod Huascaránem, stále žije,“ řekl Přemysl Sobotka na adresu letošního ročníku, jehož cílem projelo ve všech třech závodech (25, 30 a 50 km) celkem 3742 běžců, nejvíce v novodobé historii závodu.





Mgr. Langer Jiří
jiri.langer@kraj-lbc.cz
Telefon: 485 226 302