Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Prezident republiky zahájil návštěvu Libereckého kraje, přivezl krajský soud

Mgr. Langer Jiří

  • 24. 03. 2015 14:46

Sdílet článek

Dobrou zprávu přivezl do Libereckého kraje prezident Miloš Zeman, který přijel na svou druhou oficiální návštěvu, na které  stráví tří dny. Hejtmanovi LK Martinu Půtovi prozradil, že splnil svůj slib z minulé návštěvy a Liberecký kraj bude mít do několika měsíců vlastní Krajský soud Libereckého kraje.

Hejtman mu na oplátku potvrdil, že hospic se již staví a v roce 2016 si jej bude moci prezident prohlédnout.

"Slib o zřízení krajského soudu jsem dodržel, i když nedávné zmatky na ministerstvu spravedlnosti jej trochu pozdržely. S návrhem souhlasil i předseda Krajského soudu v Ústí nad Labem," řekl mimo jiné prezident na dopoledním setkání s krajskými zastupiteli, mezi nimiž nechyběl primátor města Liberec Tibor Batthyány, jenž od prezidenta „dostal za úkol“ opravit do další návštěvy v příštím roce některé městské ruiny.

Dopoledne měl Miloš Zeman na programu prohlídku Krajského úřadu Libereckého kraje, kde se rovněž setkal s řediteli krajských příspěvkových organizací a členy krajské tripartity. Jako vrchní velitel branné  moci  poté poprvé navštívil 31. pluk radiační, chemické a biologické ochrany, které se zúčastnil také ministr obrany Martin Stropnický.

Po pracovním obědě na Prezidentské chatě v Janově n. N.  prezident navštívil Českou mincovnu v Jablonci nad Nisou a místní městskou nemocnici.

O zřízení samostatného krajského soudu usiluje Liberecký kraj už deset let, poprvé návrh novely zákona o soudech a soudnictví předkládal v roce 2005 hejtman Petr Skokan, pak znova o šest let později opět neúspěšně. Přitom zřízení nového krajského soudu v Liberci by nemělo stát žádné velké peníze. Justiční palác dokončený před 14 lety poskytuje soudu dokonalé zázemí.

Při jednání se zastupiteli a starosty, z nichž jej někteří žádali, aby nejezdil na oslavy 70. výročí konce II. světové války do  Moskvy, Miloš Zeman potvrdil, že pozvání přijal již před několika měsíci.

„Nejde jen o to uctít 150 tisíc vojáků Rudé armády, kteří padli na našem území, ale hlavně 20 miliónů oběti, které musel Sovětský svaz  přinést pro naši svobodu,“ zdůraznil důvody svého rozhodnutí Miloš Zeman.

I v libereckých kasárnách se prezident  ohradil proti označování amerického konvoje, který v neděli  dorazí i do Liberce, za okupační armádu.

"Zatímco v posledních měsících bojuji proti antiruským bláznům, tak k tomu v poslední době přibyl boj proti antiamerickým bláznům, protože blázni jsou rovnocenně rozprostřeni na obou stranách," řekl Zeman v souvislosti s americkým konvojem.

 

Druhý den návštěvy, ve středu 25. března, prezident stráví na Českolipsku. Setká se se zastupiteli
a občany Stráže pod Ralskem, prohlédne si areál Akademie Vězeňské služby ČR a státního podniku Diamo. Poté se přesune do Mimoně, kde bude diskutovat s představiteli města a mikroregionu Podralsko a následně pobeseduje s místními obyvateli. V závěru dne navštíví bývalý vojenský prostor Ralsko.

 

Ve čtvrtek 26. března zamíří prezident republiky na krátkou prohlídku firmy Kamax v Turnově, kde se rovněž pozdraví se zaměstnanci. Na Městském úřadě v Turnově se poté setká se zastupiteli města a v kulturním centru Střelnice s občany. Třídenní návštěvu Libereckého kraje zakončí tisková konference v Zámeckém hotelu Sychrov.

Ve středu a ve čtvrtek absolvuje separátní program v Libereckém kraje také choť prezidenta Ivana Zemanová. Mimo jiné navštíví Muzeum Čtyřlístku v Doksech, Granát Turnov, obec Poniklou, Jedličkův ústav v Liberci nebo Bozkovské dolomitové jeskyně.

 

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky