Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Prezident republiky zamířil na Českolipsko, jeho choť navštívila Čtyřlístek, Granát a Jedličkův ústav, setkal se s olympioničkou Samkovou

Mgr. Langer Jiří

  • 25. 03. 2015 17:46
  • Zdravotnictví

Sdílet článek

Setkáním se zastupiteli a vedením města Stráže pod Ralskem začal druhý den návštěvy prezidenta republiky Miloše Zemana v Libereckém kraji, při které jej doprovází hejtman Martin Půta.

V Kulturním domě U jezera pak hlavu státu přivítaly asi dvě stovky obyvatel, kteří využili příležitosti prezidentovi položit dotazy. Přítomné zajímala například těžba uranu. Své zástupce na besedě měl i Dětský parlament zdejší základní školy. Žáci se prezidenta zeptali třeba na to, jaké předměty patřily mezi jeho nejoblíbenější.

Další zastávkou středečního programu byla návštěva Akademie Vězeňské služby, kde si prezident Miloš Zeman a hejtman Martin Půta nejprve prohlédli cvičnou celu a poté se setkali a diskutovali s vedením akademie.

Následně se prezidentská kolona přemístila do areálu odkaliště a neutralizačních technologií státního podniku Diamo. „Jsem rád, že jsme sem společně s panem prezidentem zavítali. Diamo je důležitou organizací v Libereckém kraji, jejímž úkolem je odstraňování uranu, který tady zůstal z minulosti. Navíc je výrazným zaměstnavatelem Českolipska,“ uvedl při zahájení besedy se zaměstnanci hejtman LK Martin Půta.

Po pracovním obědě se prezident a hejtman sešli s představiteli města Mimoň a poté se přesunuli do Domu kultury Ralsko, kde besedovali se zástupci Mikroregionu Podralsko a místními občany. Prezident odpovídal na nejrůznější dotazy, například na obnovení branné služby. Přítomné také zajímali jeho názory na daňové ráje nebo letiště v Hradčanech.

V závěru dne prezident navštívil oblast Ralska, kde mu hejtman ukázal objekt školy a panelové domy po sovětské armádě. Poté v jednom z hangárů společně diskutovali nad možným využitím tohoto území. Jednání se stejně jako v Diamu zúčastnil také náměstek hejtmana pověřený řízením rezortu životního prostředí a zemědělství Josef Jadrný.

Večer se mimo program a protokol setkal v hotelu Zlatý lev  s olympioniky a nejlepšími sportovci Libereckého kraje, kteří byli vyhlášení na slavnostním večeru v nedalekém Divadle F. X. Šaldy. Prezident předal v přítomnosti hejtmana LK Martina Půty, členů Cimbálové kapely Dušana Kotlára, předsedy krajské organizace ČUS Vladimíra Boháče  a dalších hostí  na pódiu v hotelu vítězce ankety  Eva Samkové květiny, ona mu na oplátku věnoval knihu Zlatá dračice ze Soči. O své kariéře.

Čtvrtek, poslední den návštěvy v Libereckém kraji, prezident Miloš Zeman společně s hejtmanem Martinem Půtou stráví v Turnově. Nejprve si prohlédnou firmu Kamax, kde se mimo jiné sejdou s vedením společnosti a s jejími zaměstnanci. Potom je čeká beseda s vedením města Turnov a na závěr si v Kulturním centru Střelnice popovídají se zdejšími občany (od 12:10). Třídenní návštěvu Libereckého kraje zakončí tisková konference v Zámeckém hotelu Sychrov.

 

Prezidentova choť Ivana zemanová navštívila v pravé poledne Muzeum Čtyřlístku v Doksech, kde ji přivítala manželka hejtmana Sylwia Půta, manželé Němečkovi, autoři Čtyřlístku, a jejich syn, ředitel muzea. První dáma si mimo jiné vyzkoušela zdejší „Němečkův automobil“, ve kterém se „svezla“ spolu s paní Půtovou a oběma autory.

Paní Ivana Zemanová poté přijela do společnosti Granát, družstva umělecké výroby v Turnově. Předseda představenstva Miloslav Šorejs ji provedl výrobou a ukázal přítomným nejrůznější výrobky z úspěšné kolekce Granátu, včetně trofeje ankety Zlatý slavík.

Třetí zastavení se uskutečnilo v Jedličkově ústavu v Liberci, kterým hosty provedl ředitele Vladimír Ptáček. Ivana Zemanová se setkala s klienty, splnila jim jejich přání, aby se s nimi vyfotografovala, podepsala a zapsala se do pamětní knihy Jedličkova ústavu.

Ve čtvrtek absolvuje exkurzi ve firmě Rautis v Poniklé a prohlédne si Bozkovské dolomitové jeskyně.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky