Můžeme pracovat s cookies,
ať víme, jak to na našem webu žije?

Připomínka povodní na Liberecku 2010 byla na kraji hlavně ve znamení výstavy Povodně 2010 fotografa Petra Šimra a křtu knihy Pod vodou Jana Čížka a Václava Cílka

09. 08. 2011

 

Liberecký kraj uspořádal pod patronací hejtmana LK Stanislava Eichlera a jeho statutární  náměstkyně Lidie Vajnerové 8. srpna v sídle kraje v Liberci u příležitosti prvního výročí bleskových povodní 2010 setkání se starosty postižených obcí a zástupci složek IZS. Součástí akce byly rovněž vernisáž výstavy „povodňových“ fotografií Petra Šimra „Povodeň 2010“ a křest knihy Jana Čížka a Václava Cílka „Pod vodou“.

V průběhu setkání vystoupily náměstkyně hejtmana LK Ing. Lidie Vajnerová,RNDr. Václav Cílek, CSc., geolog, klimatolog a autor textů, Jan Čížek, fotograf, autor fotografií v knize, Vladimír Stříbrný, starosta obce Heřmanice, plk. Ing. Roman Hlinovský, ředitel HZS LK, Mgr. Drahomíra Horová, psycholožka HZS LK, plk. Mgr. Milan Franko, ředitel KŘ PČR v Liberci, a Andrea Tvrdá, vedoucí organizace Elva Help, o.s., asistenční psi.

Ve svém proslovu poděkovala Lidie Vajnerové všem, kteří se před rokem podíleli na záchranných pracích, ať to byli záchranáři, hasiči, policisté, vojáci, starostové, dobrovolníci i sami občané.

„Je mi velkou ctí se setkat po roce v tomto sále s těmi, kteří při srpnových bleskových povodních prokázali nejen svou odbornost, znalosti a dovednosti, ale také odvahu, obětavost a smysl pro povinnost.

Blesková povodeň napáchala v Libereckém kraji nejen obrovskou škodu na majetku, přes osm miliard korun, ale také jsme museli zaplatit daň největší – její vinou vyhaslo pět lidských životů.

Připomeňme si, že celkově bylo postiženo 81 obcí, což představuje 38% všech obcí kraje, a 1801 km2, tedy 56,9 % rozlohy kraje. Povodně zasáhly 1872 domácností,“ připomněla náměstkyně hejtmana.

Podle ní, jak se shodli hejtman a členové Rady Libereckého kraje, se potvrdilo, že složky Integrovaného záchranného systému Libereckého kraje a Armáda České republiky  umějí soustředit své síly k záchraně životů obyvatel a nezištně pomoci při odstraňování následků takové mimořádné přírodní pohromy.

„To se nakonec ukázalo i letos, kdy povodně opět pořádně zahrozily před dvěma týdny,“ poznamenala náměstkyně hejtmana.

Součástí prvního výročí bleskových povodní 2010 byla i vernisáž výstavy fotografií Petra Šimra křest knihy Jana Čížka a Václava Cílka, pořad moderoval Jan Havlíček a hudbou doprovázel dětský folkový soubor Nautica.

 

Výstava fotografií „Povodeň 2010“ Petra Šimra

 

„Fotografie na této výstavě vznikly v době loňských povodní, kdy jsem jako fotoreportér Deníku fotografoval události kolem velké vody na Liberecku. Začal jsem fotografovat brzy ráno v Mníšku, pokračoval v Chrastavě, tady už měli první vlnu za sebou, Chotyni a Hrádku nad Nisou, kam zatím nedorazila. Ještě dopoledne, jak bylo mojí povinností, musel jsem zpracovat a odeslat aktuální fotografie do naší fotobanky, aby měli editoři a službu konající redaktoři co dávat do médií. Odjel jsem do Liberce před příchodem vlny, protože jsem neměl informace o jejím pohybu.

 

      Tak se stalo, že jsem nebyl ani u druhé povodňové vlny, zastihnul jsem její konečnou fázi, když hladina začala pomalu klesat. Fotografoval jsem na náměstí v Chrastavě, kam jsem se přebrodil šedesát centimetrů hlubokou kontaminovanou vodou v ulicích. Tady se zpočátku nic "nedělo", do náměstí proudila voda, pršelo a byl slyšet hukot vrtulníku, který dramaticky zachraňoval lidi v domě u koryta Jeřice. Neměli jsme s dalšími kolegy fotografy a kameramany šanci dostat se tam přes zatím dravý proud vody. Rušno začalo být, když přišla zpráva, že hrozí protržení malé přehrady nad Novou Vsí. Vodní záchranáři a hasiči začali evakuovat lidi, bydlící v domech naproti radnici.

                                                                                                                                          

       Když zachraňování lidí skončilo, vrátil jsem se do Liberce, abych poslal další sérii fotografií do fotobanky. Poté jsem musel povodeň opustit, protože mi povinnosti velely odjet fotografovat na hrad Houska u Doks. Cestou jsem jen z velké dálky sledoval z auta, jak vrtulník vysazuje poslední zachráněné Chrastavany na mostě u Bílého Kostela.

 

       Další fotografie z Dětřichova, Heřmanic a Frýdlantu jsou z nedělního rána a poledne, kdy lidé ve Frýdlantu stále ještě v šoku už začali s úklidem. Mám-li se přiznat, prožíval jsem nepopsatelné pocity při pohledu na vyplavené domy, byty a zdevastované okolí Smědé ve Frýdlantu. S úžasem jsem poslouchal vyprávění paní Vomelové, jejíž rodině vzala rozbouřená Smědá téměř všechno, torzo jejich domu museli později strhnout.

 

       Vracel jsem se na místa postižená povodní v roli fotografa ještě několikrát a fotografoval jsem také v polské Bogatynii a Sieňawce. V Bogatynii jsme s redaktorem jen o chlup "nestihli" zřícení rohu jednoho z podemletých domů. Po čtyřech dnech po povodni. Konstatovali jsme potom, že většina toho co vzala voda v Dětřichově a Heřmanicích, proplavalo i tímto městem.

 

       Nevzpomínám na ty události rád, prožíval jsem nedobré pocity viny, když jsem musel lidi, kteří často přišli o všechno fotografovat. V loňském roce jsem vlastně už druhý rok přesluhoval a nepočítal s tím, že se na téměř konci své kariéry novinářského fotografa zúčastním takové tragedie.

Váš Petr Šimr

Výstava je přístupná veřejnosti ve vestibulu budovy Krajského úřadu Libereckého kraje do konce srpna v úředních hodinách.

 

Fotograf Petr Šimr, narozen v Liberci 1947, fotografuje od roku 1972, od roku 1977 členem Fotoklubu ROH Dopravní podnik města Liberec,  v letech 1980 až 1983 absolutorium na Institutu výtvarné fotografie v Olomouci, dnes předseda Obscura fotoklub Liberec.

Vystavuje samostatně a v kolektivu fotoklubu. Poslední samostatná významná výstava v legendární Malé výstavní síni v Liberci v září 2009, s Obscurou v Eurocentru v Jablonci nad Nisou v březnu a dubnu 2011. Profesně fotografuje od roku 1992, nyní fotoreportér Deníku - na penzi.

 

Kniha Jana Čížka a Václava Cílka „Pod vodou“.

 

Právě před rokem postihly oblast Frýdlantského výběžku ničivé povodně. Tuto v mnoha směrech tragickou událost, která navždy zůstane v paměti všech postižených a svědků, dokumentuje právě vycházející autorská kniha Jana Čížka. Rozsáhlá publikace a zejména její exkluzivní fotografie tyto momenty pietně připomínají. Zároveň však kniha splňuje nároky populárně-naučné literatury. Obsahuje totiž dosud vydané i zcela nové texty známého popularizátora geologie a české krajiny Václava Cílka na téma povodně a hydrologie. Knihu též doprovází historický přehled povodní v regionu, historické i současné mapy povodí a svědectví místních obyvatel, kteří se museli s přírodní katastrofou osobně vyrovnat, a starostů zasažených měst a vesnic a hejtmana Libereckého kraje pana Stanislava Eichlera, jenž řadu záchranných akcí osobně koordinoval.

 

A jak vlastně vznikl nápad vydat knihu plnou fotografií dokumentujících povodně a textů Václava Cílka k hydrologii? Vzpomíná autor fotografií a vydavatel Jan Čížek: „I mě osobně se záplavy dotýkaly, protože žiji v Krásném Lese poblíž Frýdlantu. Více méně náhodou jsem byl v kritické době přímo ve Frýdlantu, takže pro mne bylo přirozené, že jsem fotil to, co se zrovna kolem mne odehrávalo. Přemýšlel jsem, co s nasbíraným fotografickým materiálem podniknout. Bylo by mi líto, kdyby fotografie zůstaly ležet v šuplíku. Oslovil jsem Václava Cílka, zda by se mnou nechtěl spolupracovat, a pak už nebylo pochyb, že vydám vzpomínkovou knihu. Jen zbývalo vymyslet koncepci a celý nápad realizovat.“

Kniha je výjimečná v tom, že spojuje dokumentární fotografie konkrétních událostí s velmi osobními vzpomínkami postižených obyvatel a obecné texty o povodních předního odborníka na danou problematiku Václava Cílka. Ten o práci na knize Pod vodou říká: „Nápad vydat knihu o povodních s bohatým fotografickým doprovodem mě ihned zaujal. Pro daný záměr jsem poskytl svoje starší texty a napsal nové, týkající se konkrétní situace na Frýdlantsku, protože se zde objevil ojedinělý fenomén, takzvaná povodeň shora. To jsem zjistil, když jsem krajinu poničenou povodní osobně navštívil.“

Křest výpravné publikace se uskuteční v rámci vzpomínkové akce Libereckého kraje. Tento akt chce uctít památku obětí tragických povodní i připomenout solidaritu mnoha obyvatel celé České republiky, kteří se různými způsoby zapojili do odstraňování škod a navrácení života do zpustošené oblasti. V blízkém termínu se uskuteční i beseda s autory spojená s autogramiádou. O podrobnostech budete včas informováni.

 

Čížek, Jan – Cílek, Václav a kol.

Pod vodou / Zpráva o velké povodni na Frýdlantsku, klimatické proměně světa a pocitu duše po katastrofě

Texty: Václav Cílek, Jan Čížek, Vladimír Brůna, Ivana Hudousková, Pavla Jazairi, Petra a Miroslav Šálkovi

Fotografie: Jan Čížek

Grafická úprava: Pavel Akrman

Vydal: Jan Čížek, Krásný Les

Datum vydání: 8. 8. 2011

Počet stran: 208

Jazyk knihy: český (německé a polské resumé)

Tiskárna: EKON, družstvo, Jihlava

ISBN: 978-80-260-0187-4

Doporučená cena: 450,- Kč

1. vydání

Mgr. Langer Jiří
jiri.langer@kraj-lbc.cz
Telefon: 485 226 302
Mobil: 739 541 588