Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Projekt pro začínající motocyklisty nabízí dva kurzy v Sosnové zcela zdarma

Mgr. Langer Jiří

  • 20. 07. 2011 13:04

Sdílet článek

 

V roce 2010 Liberecký kraj za pomoci Evropského fondu pro regionální rozvoj realizoval projekt s cílem ovlivnit nehodovost motocyklistů pod názvem „Učme se přežít“. Ten mimo jiné zahrnoval i dva kurzy pro motocyklisty na autodromu v Sosnové, kde si vylepšovali své znalosti a dovednosti v bezpečné jízdě. V letošním roce Liberecký kraj naplánoval na 17. a 18. srpna pokračování tohoto projektu. Žádost o podporu byla opět předložena do programu Cíl III a projekt umožní dalším 120 motocyklistům zvýšit svou bezpečnost. Zájemci o kurzy se mohou nyní zaregistrovat na webových stránkách www.ucmeseprezit.cz.

 

            „Většina vážných dopravních nehod motocyklistů je spojena s mladými lidmi, jejich nedostatečnými zkušenostmi a chybějícím tréninkem bezpečného ovládání motocyklu. U motocyklů platí, že i malá chyba v provozu může být krutě trestána a mít fatální následky. V autoškole se motocyklista naučí spoustu věcí spojených s provozem motocyklu, nicméně zde není prostor na trénování některých situací, které v provozu na reálné silnici běžně nastávají. Ovládání motocyklu sólo a se spolujezdcem atd. Opravdu každý řidič motocyklu či skútru bez výjimky se má co učit a vhodné podmínky nenajde nikde jinde než na „čitelném“ autodromu. Žádná parkoviště s ostrými obrubníky ani letiště s bezmezným prostorem. Pro výchovu lepších řidičů a řidiček motocyklů potřebujeme prostor pro výuku na bezpečných autodromech a motocyklových polygonech. Určitě nadstavbové tréninky a výuku vnímám jako velmi pozitivní,“ říká Vladimír Mašek, instruktor jízdy na motocyklu, které se podílí i na preventivních akcích týmu silniční bezpečnosti Libereckého kraje.

            Projekt „Motocyklisté, učme se přežít“ si vzal za cíl poskytnout školení 120 začínajícím motocyklistům. Do projektu se zapojí i některé autoškoly, které vyšlou své žáky na kurzy. Samotné kurzy pak budou opět zahrnovat to nejdůležitější co je zapotřebí procvičovat. Z teoretické části je to technika jízdy, poskytování první pomoci a připomenutí toho nejdůležitějšího z legislativy. V praktické části se pak cvičí hlavně brzdění v různých rychlostech, plynulé přenášení těžiště, průjezd zatáčkou, brzdění v náklonu, výhybný manévr atd. Instruktoři své žáky seznámí s celou řadou maličkostí a individuálních drobností potřebných k ovládání právě jejich konkrétního stroje ať již je to např. skútr, silniční enduro, chopper či supersport.

            „V loňském roce jsme slíbili, že budeme opět hledat možnosti jak kurzy pro motorkáře opakovat. Proto jsme se opět spojili s partnerem na německé straně, kurzy jsme inovovali a v letošním roce další dva realizujeme a to zcela zdarma. Po kurzech v loňském roce jsme měli možnost mluvit s účastníky a zjistili jsme, že je celý projekt velmi dobře vnímán a samotné kurzy jsou pro motocyklisty přínosem. Bohužel však nebudou masivnější tak jsme si v začátku roku mysleli, ale ponecháme je ve stejném rozsahu. Důvodem jsou finanční limity programu, do kterého byla podána žádost, uvedl Martin Sepp, náměstek hejtmana pro resort dopravy. Do programů přeshraniční spolupráce míří řada projektů zaměřeným na bezpečnost provozu na pozemních komunikacích. V minulosti Liberecký kraj takto pořádal první kurzy pro motocyklisty, věnoval se podrobné analýze nehodových lokalit.

 

 

Zpracoval: Ing. Jan Polák, Koordinátor bezpečnosti silničního provozu

Liberecký kraj

email: polak@bezpecne-na-silnicich.cz,

mob..  603 897 077

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky