Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Projekty ROP Severovýchod - liberecká galerie Lázně a Muzeum Sýpka v Rokytnici v O. h. uspěly v prestižních národních soutěžích

Mgr. Langer Jiří

  • 18. 05. 2014 07:59
  • Rozvoj

Sdílet článek

Když se pomalu rozpadající sýpka v horském městě pozvolna měnila na muzejní prostory, nikoho tehdy nenapadlo, že by mohla dosáhnout na ocenění z řad odborníků v oblasti muzeí a galerií. Ve čtvrtek 15. května se malý sen stal skutečností. Sýpka – Muzeum Orlických hor v Rokytnici v Orlických horách, které vzniklo také díky více než 31 milionové dotaci z Regionálního operačního programu Severovýchod, získalo zvláštní ocenění v soutěži Gloria musaealis 2013. Po Oblastní liberecké galerii, která nedávno získala hlavní cenu architektů Grand Prix architektů - Národní cenu za architekturu, je Sýpka dalším oceněným projektem, který byl podpořený z dotací ROP Severovýchod.

Oblastní liberecká galerie oslovila svým architektonickým ztvárněním. Historicky cenná stavba, která mohla být zrekonstruována díky dotaci bezmála 310 milionů z ROP Severovýchod, učarovala architekty a získala hlavní cenu Grand Prix architektů - Národní cenu za architekturu. Prostor bývalých lázní se tak proměnil v Oblastní libereckou galerii. Šetrné, i když rozsáhlé úpravy daly vzniknout modernímu výstavnímu prostoru pro stálé expozice i proměnné výstavy, k uložení nevystavených sbírek byl postaven nový depozitář. Historická budova si i po rekonstrukci ponechala své kouzlo. Veřejnost může navštívit také kavárnu, fotoateliér nebo knihkupectví.  Navíc zdejší depozitář se může pochlubit oceněním od Klubu za starou Prahu, který jej pasoval na nejzdařilejší novostavbu v historickém prostředí za rok 2013.

„Je pro nás velkým potěšením vidět, že projekty, na něž směřovaly prostředky z Regionálního operačního programu Severovýchod, jsou úspěšné v soutěžích, kde mají hlavní slovo odborníci. V obou případech šlo o náročnou rekonstrukci prostor, které původně sloužily k jinému účelu. Dnes dostaly moderní tvář a slouží široké veřejnosti,“ uvedl ředitel Úřadu Regionální rady Severovýchod Zdeněk Vašák.

Národní soutěž muzeí Gloria musaealis vstoupila do svého dvanáctého ročníku. Jejími vyhlašovateli jsou Ministerstvo kultury ČR a Asociace muzeí a galerií ČR. Soutěž je vyhlašována ve třech hlavních kategoriích – Muzejní výstava roku, Muzejní publikace roku a Muzejní počin roku. Ve XII. ročníku soutěžilo celkem 61 muzeí a galerií z celé České republiky s 90 projekty.

Soutěžní přehlídku soudobé české architektury vyhlašuje Obec architektů ve spolupráci s Národní galerií v Praze a Českou komorou autorizovaných inženýrů a techniků ve výstavbě. Ceny letos byly udělovány pojednadvacáté.

Rokytnická sýpka zase uspěla v kategorii počin roku. Sedmičlennou porotu zaujal způsob, jakým je návštěvníkům minulost prezentována. „Muzeum Orlických hor ve zrekonstruované městské sýpce je příkladem iniciativy a nadšení, které vedly k úspěšnému počinu, podporujícímu kulturní a turistický rozvoj daného regionu. Jde o moderní muzejní expozici s řadou nápaditých interaktivních prvků, přibližující přírodu Orlických hor i tradiční řemeslnou produkci,“ shodli se hodnotitelé. Návštěvníci tak neobdivují exponáty pouze ve skleněných vitrínách, ale mohou si řadu věcí osahat a vyzkoušet. V řemeslném koutku si například mohou zkusit na tkalcovském stavu vyrobit šálu či kobereček anebo vytvořit obrázek pomocí malby na sklo. Obdivovat také mohou exponáty spojené s řemesly, které byly a jsou pro Orlické hory a podhůří typické. Na jednom místě tak poznají, co obnášela například uhlířství či popelářství. Další patro pro změnu představuje živočichy, kteří v regionu žijí anebo kdysi ještě žili. Unikátním počinem je skleněná voliéra, která prostupuje všechna patra a jsou v ní k vidění exponáty zvířat, především ptactva. Jaké vydávají zvuky a zkusit je rozeznat mohou turisté díky interaktivní aplikaci.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky