Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Protidrogová politika Libereckého kraje v roce 2010, nejproblematičtější drogou je stále pervitin

Mgr. Langer Jiří

  • 08. 08. 2011 15:03

Sdílet článek

 

Informace o drogové situaci a protidrogové politice v kraji každoročně přináší výroční zpráva o realizaci protidrogové politiky Libereckého kraje.

„Zpráva je souhrnem údajů poskytnutých protidrogovými službami a dalšími sociálními službami, které se s drogovou problematikou v rámci své činnosti setkávají. Dalšími zdroji informací jsou obce s rozšířenou působností, Policie ČR, Krajská hygienická stanice Libereckého kraje, zdravotnická zařízení a školská zařízení,“ uvedl krajský radní pro sociální věci Pavel Petráček.

 

Nejproblematičtější drogou v Libereckém kraji stejně jako v celé republice nadále zůstává pervitin produkovaný v malých kuchyňských laboratořích. Tomu odpovídají i údaje nízkoprahových zařízení pracujících s osobami závislými na návykových látkách. Mezi jejich klienty je převládající drogou pervitin aplikovaný injekčně (více než 80% uživatelů), velkou měrou je zastoupena i marihuana. V roce 2010 využilo některé z 8 registrovaných sociálních služeb pracujících s drogově závislými celkem 1.426 uživatelů návykových látek. Další drogově závislí (minimálně 267 klientů) se obraceli o pomoc na jiné sociální služby, které primárně nepracují se závislostí, jiní hledali pomoc ve zdravotnických zařízeních (minimálně 130 osob).

 

Dle monitoringu Krajské hygienické stanice Libereckého kraje v léčebných a kontaktních centrech, činil v roce 2010 průměrný věk klientů 25,5 let.

 

Síť protidrogových služeb byla v průběhu roku rozšířena o službu podpora samostatného bydlení. Jedná se o terénní formu služby, jejímž smyslem je provázení osob, které prošly léčbou závislosti, v současné době abstinují, žijí běžným způsobem života a ocitli se v obtížné situaci. Služba byla financována z Evropského sociálního fondu prostřednictvím individuálního projektu Libereckého kraje IP 1 - Služby sociální prevence v Libereckém kraji.

 

Policie ČR v roce 2010 zaznamenala na území kraje nárůst dovozu zneužívání léků s obsahem pseudoefedrinu z Polska pro výrobu pervitinu. Do výroby a nelegálních obchodů s těmito léky - prekurzory a dalšími pomocnými látkami potřebnými pro výrobu pervitinu byli ve velké části zapojeni příslušníci vietnamské komunity. Pokračovala také jejich trestná činnost spojená s indoorovým pěstováním konopí a následným vývozem do zahraničí.

 

V průběhu roku 2010 se podařilo zvýšit povědomí o nutnosti protidrogových opatření, jejímiž nositeli jsou tito poskytovatelé sociálních služeb – ADVAITA, o.s., Most k naději a Laxus o.s. „Téměř 100 obcí Libereckého kraje z celkového počtu 215 tyto služby ze svých rozpočtů v roce 2010 podpořilo částkou 2,52 mil. Kč, což přestavuje téměř dvojnásobek v porovnání s rokem předchozím. Liberecký kraj se na financování služeb podílel částkou 3,2 miliónu korun,“ upozornil radní.

 Dále byly služby financovány ze státního rozpočtu formou dotací, v malé míře přispěly nadace a část nákladů spojených s pobytovou formou léčby hradili klienti sami, dle úhrad stanovených v zákoně o sociálních službách.

 

Výroční zpráva o protidrogové politice Libereckého kraje za rok 2010 je dostupná na webových stránkách Libereckého kraje: http://odbor-socialni.kraj-lbc.cz/page1682.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky