Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Provizorní most v Chrastavě byl otevřen v rekordním čase

Mgr. Langer Jiří

  • 28. 07. 2011 08:11

Sdílet článek

Provizorní most v Chrastavě, který nahrazuje secesní most zničený při loňských srpnových povodních, se dnes ráno otevírá.

Odbor dopravy ve spolupráci s Krajskou správou silnic LK s pomocí náměstka LK pro dopravu pana Martina Seppa zajistil výměnu poškozeného mostu v centru Chrastavy v rekordně krátkém čase 12 dnů.

Provizorní most musel být dne 15. 7. 2011 uzavřen z důvodu havarijního stavu způsobeného dlouhodobým zatížením.

Ministerstvo dopravy ČR schválilo uvolnění náhradního mostu ze Správy státních hmotných rezerv ČR, jelikož oprava stávajícího mostu vzhledem k závažnosti poškození nebyla možná. Samotná výměna mostu byla velmi rychlá, nový most byl vyskladněn ze skladu v Doksech a během jediného dne osazen na místo původního mostu.

„Celý administrativní proces, který předcházel výměně, se podařilo s přispěním všech stran zvládnout během jediného týdne,“ uvedl Martin Sepp.

Před otevřením náhradního mostu musela být provedena hlavní mostní prohlídka a některé drobné úpravy v okolí mostu včetně instalace světelných semaforů a dopravních značek.

Takto rychlé zprůjezdnění provizorního mostu ulehčí dopravní situaci v Chrastavě, která je po loňských povodních plná dopravních omezení. K dalšímu odlehčení dopravy dojde na začátku září, kdy bude částečně zprůjezdněna ulice Pobřežní. Tímto bude Chrastava jednosměrně průjezdná pro nákladní dopravu a nejvíce toto pocítí obyvatelé obce Václavice, kde je v současné době vedena objízdná trasa pro nákladní dopravu. Úplné otevření Pobřežní ulice a dokončení stavby „Přeložka komunikace II/592 Chrastava - II.etapa“ je plánováno na konec října letošní roku. Termín dokončení se podařilo zkrátit o 6 měsíců.

Liberecký kraj převedl po povodních původní secesní most na Město Chrastava, které podalo žádost o dotaci na jeho obnovu na Ministerstvu pro místní rozvoj z fondu  „Obnova obecního a krajského majetku postiženého živelní nebo jinou pohromou“. V současné době se očekává schválení dotace, je vypracována projektová dokumentace a Město Chrastava plánuje, že do konce roku 2012 by měl být most postaven, čímž by se dopravní situace v Chrastavě vrátila do normálního stavu.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky