Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

První půlrok v práci je pro narkomany zkouškou ohněm

Daníčková Blanka

tiskový mluvčí

  • 03. 12. 2015 16:31
  • Magazín

Sdílet článek

Najít práci pro bývalé narkomany nebo alkoholiky nebývá největší překážkou při jejich návratu do normálního života. A to i přesto, že velká část z nich má za sebou i pobyt ve vězení. Mnohem těžší je pro ně v zaměstnání vydržet. První půlrok bývá přitom rozhodující. Na tom se shodli odborníci dvoudenního VII. AT semináře Libereckého kraje, nazvaného „Podpora zaměstnávání lidí s problematikou závislosti a jejich uplatnění na pracovním trhu“.

„Naše pomoc bude úspěšná jen tehdy, bude-li vedena najednou více směry. Proto jsme na náš seminář pozvali odborníky z různých oblastí. Jeho cílem je společně v souladu s krajskou protidrogovou politikou hledat cesty, jak snižovat dopady závislostí na společnost i samotné závislé osoby. Pomůžeme-li jim, pomůžeme i sami sobě – každý z nás se bude cítit bezpečněji. Mít práci znamená přitom pro bývalé narkomany naději na jiný, lepší život, a také naději na vlastní bydlení a nové vztahy,“ zdůraznila náměstkyně hejtmana pro sociální resort Lenka Kadlecová.

O tom, co znamená pro (ex)uživatele drog sehnat zaměstnání a jak se u nich daří obnovit zasuté pracovní návyky, diskutovali na semináři zástupci Krajského úřadu Libereckého kraje, Úřadu práce Liberec, agentury SANANIM, Advaity, Magdalény o. p. s., K-center, občanských poraden a Centra drogových služeb ve vězení Laxus.

„Bez podpory zvenčí nemohou tito lidé fungovat. Hrozí, že se opět vrátí k drogám. Jestliže totiž nemohou sehnat vysněný pracovní post, začnou pochybovat o tom, že má smysl přestat brát drogy. Nikde mne nechtějí, nikam nepatřím, mám dluhy až do smrti a nemám žádné známé a kamarády, proč bych se tedy měl vzdát drog? – říkají si,“ vysvětlil Marcel Ambrož, vedoucí Pracovní a sociální agentury SANANIM.

Cesta zpět do běžného života trvá většinou několik let. Práce pomáhá najít narkomanům potřebnou stabilitu a představuje opěrný bod dokonce i pro ty, kteří se závislostí ještě zcela neskončili. „Mám zkušenost, že si uživatelé sami upravili režim braní tak, aby mohli chodit do práce. Snižovali si dávky a drogy brali jindy, aby jim v zaměstnání nezpůsobily žádné komplikace,“ upozornil Marcel Ambrož. Agentura SANANIM našla za 10 let své existence práci pro 1.100 klientů, ročně pomáhá přibližně 150 lidem. Z tohoto počtu jich je podle Ambrože jen asi 25 nezaměstnatelných.

Organizace Advaita pomohla v loňském roce získat práci celkem 43 klientům, stejný počet lidí zaměstnala v roce 2014 také společnost Magdaléna. Klienti obou organizací se uplatnili, často po úspěšné rekvalifikaci, v profesích kuchař, truhlář, sanitář nebo pečovatelka. Jedna z žen se stala módní stylistkou, jiná floristkou. Někteří se vrátili ke svým původním profesím a dnes vykonávají povolání lékaře nebo IT specialisty.

„Pokud naši klienti nemají přehnané nároky, seženeme jim v Liberci práci obvykle do tří týdnů.  Nechceme ale například, aby pracovali v pohostinství, to je pro ně rizikovým prostředím.“ dodal terapeut Advaity Jakub Kabíček.

Účastníci semináře se shodli na tom, že lepšímu začleňování lidí závislých na drogách, alkoholu, ale také na hazardních a počítačových hrách nebo lécích do společnosti by pomohlo několik kroků i ze strany státu, jak je tomu například v Rakousku nebo Itálii. Vedle větší podpory organizacím, které těmto lidem pomáhají, bývají pro ně v zahraničí zřizována úřady práce dotovaná pracovní místa. V několika zemích platí i zákon o zaměstnávání sociálně znevýhodněných. Podle Marcela Ambrože by také situaci pomohl zlepšit větší zájem odborné veřejnosti o tuto problematiku.

Sdílet článek

Zpět

Další aktuality

Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky