Můžeme pracovat s cookies,
ať víme, jak to na našem webu žije?

Publikaci Technické stavby Frýdlantska autora Petra Freiwiliga pokřtily tři významné osobnosti Libereckého kraje

09. 11. 2011

 

Statutární náměstkyně hejtmana LK Lidie Vajnerová (SOS), starosta města Frýdlant Dan Ramzer a ředitel Národního památkového ústavu, pracoviště Liberec, Miloš Kadlec pokřtili včera v obřadní síni frýdlantské radnice novou knihu nazvanou Technické stavby Frýdlantska autora Petra Freiwilliga. Čím? Netradičně sladovým ječmenem z Protivína, neboť kniha pojednává i o historii místního Zámeckého pivovaru Frýdlant.

Publikace, kterou vydal Národní památkový ústav, územní odborné pracoviště v Liberci, pojednává o historických silničních a železničních stavbách, cihelnách a zámeckém pivovaru ve Frýdlantu. Jde o první publikaci z připravované edice věnované dějinám techniky v Libereckém kraji. Určena je pro odbornou i laickou veřejnost.

„Tato knížečka mne velice potěšila, neboť vedle technických památek připomíná i historickou sounáležitost s předchozími generacemi, když po Druhé světové válce se zpřetrhaly dlouholeté mezilidské vztahy na Frýdlantsku a přicházeli sem lidé z vnitrozemí,“ připomněla náměstkyně s tím, že i její rodiče se po válce usadili v nedalekých Habarticích, a proto má k Frýdlantsku mimořádný citový vztah.

Mladý autor (nar. 1979) čtenářům předkládá výsledky archivního a terénního průzkumu historických technických objektů ve Frýdlantském výběžku, které shromažďoval několik let. V kapitole o dopravních stavbách přibližuje historii starých obchodních cest, nejstarších silnic, stavbu železnic, mostů a tunelů. Zabývá se také budovami, které dodnes stojí na tamních nádražích.

„Velká část práce je věnována kdysi hojně rozšířeným cihelnám. Těch na Frýdlantsku v závěru 19. století existovalo několik desítek. Vedle konkrétních staveb jsou podrobně popsány tehdejší postupy výroby cihel, střešních tašek a dalšího cihlářského zboží,“ popsal Petr Freiwillig.

K dějinám Frýdlantska po staletí patřilo také vaření piva. Proto se autor věnuje i zámeckému pivovaru a sladovně ve Frýdlantu. Kromě poznatků o jejich pozoruhodném stavebním vývoji se čtenář dozví mnohé o technologii výroby piva.

Starosta města Dan Ramzer prozradil, že se usilovně pracuje na obnově pivovaru, který by měl první várku stáčet už v roce 2013. Zámecký pivovar Frýdlant bude vařit pivo značky Albrecht.

 Texty knihy doprovází bohatý obrazový materiál s mnoha dosud nepublikovanými historickými snímky a unikátními stavební plány.

Technické stavby Frýdlantska. Dopravní stavby a objekty, cihlářství a cihelny, zámecký pivovar, 2011 - Petr Freiwillig

Vydává NPÚ ÚOP v Liberci, Liberec 2011, 128 stran, formát B5

Petr Freiwillig vystudoval historii na Filozofické fakultě Masarykovy univerzity v Brně, pracuje v Národním památkovém ústavu, územním odborném pracovišti v Liberci. Věnuje se dějinám techniky a moderní architektuře.

Mgr. Langer Jiří
jiri.langer@kraj-lbc.cz
Telefon: 485 226 302
Mobil: 739 541 588