Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Putovní výstava o olympiádách dětí a mládeže zavítala do Libereckého kraje

Mgr. Langer Jiří

  • 18. 09. 2008 00:00

Sdílet článek

[id:6972|autor:Mgr. Langer Jiří|email:jiri.langer@kraj-lbc.info|telefon:485 226 302|mobil:|aktualizace:]

Do vestibulu budovy Krajského úřadu Libereckého kraje v Liberci dnes doputovala zajímavá výstava, kterou Český olympijský výbor připravil k pátému výročí fungování projektu Olympiády dětí a mládeže. Poprvé ji mohli návštěvníci zhlédnout vloni v Ústí nad Labem při příležitosti konání Her III. letní olympiády dětí a mládeže 2007.

„Důvodem instalace této výstavy v Libereckém kraji právě nyní je nejen seznámení návštěvníků s historií olympiád, ale především upoutávka na Hry IV. zimní olympiády dětí a mládeže 2010. Jejich  pořadatelstvím byl na základě výběrového řízení pověřen náš Liberecký kraj,“ uvedl náměstek hejtmana Petr Doležal, pověřený vedením resortu školství, mládeže, tělovýchovy a sportu LK.

„V rámci výstavy bude 9. října podepsána smlouva Libereckého kraje s Českým olympijským výborem o pořadatelství  Her IV. zimní olympiády dětí a mládeže 2010,“ doplnil.

Návštěvníci výstavy mohou shlédnout filmové (tak trochu historické) dokumenty o všech zatím uskutečněných olympiádách, letních i zimních - místech konání, sportovištích, doprovodných akcích, atd. Dále jsou vystaveni maskoti, medaile, diplomy a propagační materiály, které byly navrženy a připraveny pořadateli jednotlivých her olympiád dětí a mládeže.

„Republikové hry ODM se staly od roku 2003 zcela novým prvkem při praktickém prosazování olympismu. Konají se pod přímou patronací ČOV jednou za dva roky,  samostatně letní a zimní. Jejich program tvoří především sportovní a také umělecké soutěže ve vymezených kategoriích žáků základních škol, zařazuje se  i program pro zdravotně postižené,“ připomněl Tomáš Pokorný, vedoucí oddělení mládeže, tělovýchovy a zaměstnanosti KÚLK.

Podle něj sportovní část musí respektovat soutěžní pravidla a řády sportovních svazů. Mladí reprezentanti čtrnácti krajů nastoupí na olympijský stadion, složí olympijskou přísahu, jsou svědky obřadu zapalování olympijského ohně a vztyčování olympijské vlajky, dostávají olympijské medaile, bydlí v olympijské vesnici.

Liberecký kraj je jedenáctou zastávkou expozice na cestách po 14 krajích České republiky, výstava potrvá ve do 10. října.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky