Můžeme pracovat s cookies,
ať víme, jak to na našem webu žije?

Rada kraje nedoporučí zastupitelstvu obnovu letiště Hradčany

22. 02. 2008
[id:6163|autor:Mgr. Langer Jiří|email:jiri.langer@kraj-lbc.info|telefon:485 226 302|mobil:|aktualizace:]

V bývalém vojenském prostoru Ralsko na Českolipsku letiště zřejmě nebude. Liberecký kraj má přitom zájemce, kteří by bývalé vojenské letiště Hradčany rádi využili pro leteckou nákladní dopravu nebo i pro přepravu turistů. Studie, kterou si kraj nechal zpracovat, to ale nedoporučuje.

Rada kraje rozhodla v souvislosti se závěry odborné studie zadané Odborem dopravy LK  a v souhlasu se stanoviskem města Ralsko  nedoporučit Zastupitelstvu LK zachování letiště  Hradčany v bývalém vojenském  prostoru Ralsko. Tento návrh předloží Rada LK na jednání Zastupitelstva LK, které pak definitivně rozhodne,“ potvrdil  náměstek hejtmana Radim Zika s tím, že přeletům desítek letadel není nakloněna ani místní samospráva.

Kraj i Ralsko se shodují podle Ziky v tom, že by rozlehlý areál měl sloužit výrobě, která by zajistila práci pro 1900 obyvatel Ralska. Dnes musí většina místních do zaměstnání dojíždět do desítky kilometrů vzdálené České Lípy nebo Mladé Boleslavi. Přednost by měl podle Ziky dostat průmysl šetrný k životnímu prostředí, velká část prostoru Ralsko je totiž nedotčeným územím s nádhernou krajinou, kterou by Liberecký kraj v budoucnu rád využil především jako rekreační oblast. Už nyní jsou tamní silnice oblíbeným cílem pro cyklisty a vyznavače in-line bruslení.

„Velkou slabinou jsou ale nedostatečné služby,  to je třeba zlepšit,“ dodal Zika.

Liberecký kraj převzal 300 hektarů v bývalém vojenském prostoru loni na podzim. Rozsáhlé pozemky od té doby spravuje Krajská správa silnic.

Vojenský prostor Ralsko opustila sovětská armáda počátkem 90. let a od té doby areál chátrá a přibývají v něm černé skládky. Už před příchodem sovětských vojsk ale prostor sloužil zhruba od poloviny minulého století nejprve české armádě. To se na lokalitě výrazně podepsalo. Zmizely celé vesnice. Prostor, kde ještě před druhou světovou válkou žilo téměř 6000 lidí, se postupně téměř vylidnil. V době odchodu sovětské armády žilo v katastru Ralska, které je svými 170 kilometry čtverečními po Praze největším městem v Česku, jen kolem 500 lidí. Postupně se tam ale vracejí, dnes žije v Ralsku téměř 1900 obyvatel.

(s využitím ČTK)

Mgr. Langer Jiří
jiri.langer@kraj-lbc.cz
Telefon: 485 226 302