Můžeme pracovat s cookies,
ať víme, jak to na našem webu žije?

Rada kraje odpověděla obyvatelům Poniklé na silniční petici

07. 09. 2007
[id:5573|autor:Mgr. Langer Jiří|email:jiri.langer@kraj-lbc.info|telefon:485 226 302|mobil:|aktualizace:]

Rada Libereckého kraje se na svém jednání dne 4. září 2007 zabývala peticí občanů obce Poniklá a majitelů rekreačních objektů v obci Poniklá, kterou žádají o opravu silnice III/29065 Přívlaka – Jilem, která je ve vlastnictví Libereckého kraje, v majetkové správě Krajské správy silnic Libereckého kraje. 

„Úsek komunikace Přívlaka – Jilem dlouhý necelé 4 km je dle posledního sběru dat povrchu vozovek zařazen v kategorii havarijní. Tato pozemní komunikace však nemá charakter silnice, proto je navržena k vyřazení ze silniční sítě. Před tímto vyřazením by byl úsek rekonstruován tak, aby odpovídal kategorii místní komunikace  a poté by byl převeden do vlastnictví obce Poniklá,“ uvádí se v odpovědi na petici podepsanou 450  nejen ponikelskými občany.

 

Podle starostky obce Miloslavy Kavánové se obec snaží již 12 let, aby generální oprava této komunikace byla zařazena do plánu oprav silnic v kraji, ale neúspěšně.

„Přitom v této části obce se nachází vlakové nádraží, Dům s pečovatelskou službou i průmyslový objekt,“ připomněl za petiční výbor zastupitel Jaroslav Čížek, který se spolu s vedením obce obrátil se žádostí o pomoc i na hejtmana kraje.

Tato silnice opravdu nemá charakter ani parametry silnice III. třídy, ale místní komunikace. Chybné zařazení komunikace na Jilem do silniční sítě je faktem z doby, kdy silnice vlastnil stát,“ uvedl na vysvětlenou Vladimír Richter.

Liberecký kraj si je ale vědom špatného stavu silniční sítě krajských silnic. Z výsledků sběru dat povrchu vozovek, který se provádí pravidelně každý rok, vyplývá, že 438 km z celkových 2 110 km (21 %) silnic II. a III. třídy v Libereckém kraji je hodnoceno jako havarijní. Dalších  943 km (45 %) silnic je ve stavu nevyhovujícím nebo havarijním, tedy v takovém stavu, že silnice nesplňují podmínky provozní způsobilosti a je třeba provést jejich opravu nebo údržbu,“ doplnil.

V současné době zadal Liberecký kraj vypracování dokumentu „Odhad investičních nákladů na rekonstrukci silnice III/29065 na kategorii místní komunikace“. Tento dokument zpracovává projektant Petr Slabý. K projednání tohoto dokumentu svolá Krajský úřad Libereckého kraje, odbor dopravy, jednání, na které bude pozván zástupce petičního výboru Ladislav Chlum.

Mgr. Langer Jiří
jiri.langer@kraj-lbc.cz
Telefon: 485 226 302