Můžeme pracovat s cookies,
ať víme, jak to na našem webu žije?

Rada odsouhlasila darování čtyř sochařských děl Stráži pod Ralskem

18. 03. 2015

Rada kraje na svém posledním jednání souhlasila s darováním čtyř pískovcových plastik městu Stráž pod Ralskem, které v minulosti přešly do majetku kraje a jsou ve správě Vlastivědného muzea a galerie v České Lípě. Na zasedání 31. 3. bude tento návrh předložen zastupitelstvu. Jedná se o Mariánský sloup a tři sochy sv. Zikmunda, sv. Šebestiána
a sv. Huberta.

Sochařská díla získal původně stát v rámci svozu ohrožených památek Českolipska někdy v 70. letech 20. století. Oficiálně bylo řešeno zařazení do sbírek českolipského muzea Okresním národním výborem v České Lípě až v roce 1987. K 31. 12. 2002 byl veškerý majetek státu, spravovaný tehdejším Okresním muzeem v České Lípě, předán do vlastnictví Libereckého kraje. Ten pak opětovně předal k 1. 1. 2003 plastiky své organizaci, a to Vlastivědnému muzeu v České Lípě. V současné době jsou sochy umístěné v klášterní zahradě českolipského muzea a jsou tedy veřejně přístupné. Následkem vandalských útoků za poslední rok díla utrpěla poškození, které vyžaduje restaurátorský zásah. Město Stráž pod Ralskem má zájem sochy zrestaurovat a umístit plastiky do zabezpečeného areálu zámku Vartenberk. Do doby dokončení oprav této památky by sochy byly umístěny v nově vznikajícím městském muzeu.

„Umístění plastik v muzeu je možná zachránilo před zničením, na rozdíl od jiných uměleckých děl s náboženskou tématikou. Rozhodnutí rady kraje vítám a věřím, že tento krok schválí i zastupitelé. Je správné, když se tato díla vrátí do města, kde bývala původně, a stanou se základem budoucí výzdoby zámku Vartenberk. Pouze jsme řešili právní problém, takže k předání nedojde formou „vrácení“ soch, jak město navrhovalo, ale s ohledem na předchozí právní vývoj byla zvolena forma darování,“ vysvětluje statutární náměstkyně pověřená řízením rezortu cestovního ruchu, památkové péče a kultury Hana Maierová.

 

Mariánský sloup byl původně umístěn v ulici Revoluční u bytového domu č. p. 261 a 262 ve Stráži pod Ralskem, což město dokladovalo dochovanou fotografií z dokumentace VMG. V současné době se jedná o střední část podstavce se sloupem, chybí socha Panny Marie a spodní část podstavce. Odhadnutá kulturní a historická hodnota je 120.000 Kč.

Socha sv. Zikmunda byla původně umístěna na bráně statku v Malém Ralsku, což je zdokladováno též fotodokumentací ve vlastnictví VGM. V současné době se jedná o torzo značně poškozené sochy. Odhadnutá kulturní a historická hodnota je 60.000 Kč.

Socha sv. Šebestiána byla původně umístěna na bráně statku v Malém Ralsku, což je opět zdokladováno fotodokumentací ve vlastnictví VGM.  Nyní se jedná o torzo značně poškozené sochy. Odhadnutá kulturní a historická hodnota je 40.000 Kč.

Socha sv. Huberta se původně nacházela na bráně statku Velké Ralsko, také zdokladováno fotodokumentací ve vlastnictví VGM. Odhadnutá kulturní a historická hodnota je 70.000 Kč.

O darování čtyř plastik bude ještě rozhodovat Zastupitelstvo Libereckého kraje. Poté se zažádá o vyjmutí sochařských děl z Centrální evidence sbírek vedené na Ministerstvu kultury.

 

Mgr. Langer Jiří
jiri.langer@kraj-lbc.cz
Telefon: 485226302
Mobil: 739541588