Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Radní Pavel Petráček (ČSSD) varuje: Ministr Drábek (TOP09) ohrožuje sociální služby v krajích, městech a obcích

Mgr. Langer Jiří

  • 26. 10. 2011 20:36

Sdílet článek

 

Chystané vládní škrty se mají výrazně dotknout i poskytovatelů sociálních služeb. Přestože bez omezení některých mandatorních výdajů státu se momentálně nelichotivá finanční situace státu neobejde, není možné donekonečna snižovat finanční podporu státu směrem k těm nejzranitelnějším obyvatelům. Těmi jsou bezesporu děti, rodiny s malými dětmi, lidé se zdravotním postižením a senioři. V mnohých případech jsou právě vyjmenované skupiny obyvatelstva odkázány na pomoc sociálních služeb, jako jsou ambulantní a terénní pečovatelské služby, služby osobní asistence nebo domy pro seniory, domovy pro osoby se zdravotním postižením, domy na půli cesty spod. Poskytovatelé sociálních služeb se bez finanční pomoci obce, kraje či státu neobejdou.

A je to právě stát, tedy MPSV pod vedením pana ministra Drábka, který nekomunikuje se svými partnery na krajích a obcích a opět připravuje škrty i na dotačních prostředcích určených pro financování provozu veřejných služeb. Přestože po uzavřeném dotačním řízení na rok 2012 je oprávněný požadavek poskytovatelů sociálních služeb 10,2 miliard korun, hodlá MPSV rozdělit pouhých 6,1 miliard korun.

Při současné politice státu, kdy dochází ke zvýšení cen energií, navýšení DPH a kdy pracovníci v sociálních službách jsou na mzdách hluboko pod státní průměrnou mzdou, může tento krok ministerstva zapříčinit, že kraje a obce již nebudou schopny ze svých rozpočtů dofinancovat sociální služby tak, jak k tomu docházelo v předchozích letech. Vzhledem k tomuto vývoji může docházet k uzavírání jednotlivých sociálních služeb v Libereckém kraji.

 

Pavel Petráček (ČSSD , krajský radní LK pověřený vedením resortu sociálních věcí

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky