Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Radní Podzimek se zúčastnil semináře o invazivních rostlinách v Německu

Šírová Květa

  • 30. 06. 2011 12:17

Sdílet článek

Radní Libereckého kraje pro zemědělství a životní prostředí Jaroslav Podzimek se ve dnech 23. a 24. 6. 2011 zúčastnil semináře k projektu „Management invazivních rostlin v Euroregionu Nisa“ v Žitavě. Projekt je podpořen a realizován z programu EU Cíl 3 a podílí se na něm oddělení ochrany přírody Okresního úřadu Görlitz (nositel projektu) a Liberecký kraj.

„Biologické invaze jsou v poslední době jedním z významných problémů ochrany přírody a krajiny. Dochází ke změnám druhových složení ekosystémů, které mohou mít dalekosáhlé důsledky na životní prostředí a v neposlední řadě i ke škodám ekonomického rázu a v některých případech (např.šíření bolševníku velkolepého) i přímým negativním vlivům na lidské zdraví,“ řekl radní Podzimek.

Důležitým aspektem je i přeshraniční spolupráce a vzájemná koordinace aktivit, neboť šíření invazivních druhů nerespektuje administrativní hranice. Tato spolupráce zároveň umožňuje přenos a využití zkušeností jednotlivými partnery.

„Do průběhu projektu zasáhly povodně v roce 2010, došlo k posunu v časovém harmonogramu realizace některých kroků, ale výsledky projektu to neovlivní,“ řekl Podzimek.

 V jednotlivých přehledech, které byly průběžně prezentovány, bylo vidět, jak jednotlivé strany pracující na projektu a jaké mají výsledky.

Největší plocha, na které se provádí likvidace invazivních rostlin, patří Libereckému kraji- 2.006 km2 z celkové plochy 2. 929 km2. Jinak je to už s rozdělenými finančními prostředky a výslednými postupy v práci na projektu.

„Němečtí kolegové se zatím více věnují pozorování, výzkumu a zpracovávání projektů, čeští kolegové neváhali a zvolili postup rychlejší. Jejich úspěchem je dobré zmapování a následná likvidace invazivních rostlin. Důležitým faktorem a jednou z možností, jak zabránit rozšíření nežádoucích rostlin, je hlavně nezbytná a pravidelná údržba krajiny, následně pak chemické postřiky, které jsou aplikovány v souladu s předpisy. Exkurze, které probíhaly druhý den semináře ukázaly, že nás čeká neustálý boj v přímé likvidaci populace invazivních rostlin,“ dodal Podzimek.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky