Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Radní Richter chce od Lesů ČR bezúplatný převod pozemků pod silnicemi II. a III. třídy

Mgr. Langer Jiří

  • 25. 03. 2008 00:00

Sdílet článek

[id:6272|autor:Mgr. Langer Jiří|email:jiri.langer@kraj-lbc.info|telefon:485 226 302|mobil:|aktualizace:]

Kraje a obce budou moci bezúplatně získat od Pozemkového fondu pozemky pod silnicemi druhé a třetí třídy nebo místními komunikacemi. Umožňuje to vládní novela, kterou dnes schválil Senát.

Vladimír Richter, člen Rady LK povřený vedením resortu dopravy, však upozorňuje, že obdobný problém vzniká u silnic spravovaných krajem, u nichž pozemky pod nimi vlastní Lesy České republiky s. p. (LČR )

 „V Libereckém kraji nebyla dlouhodobě řešena situace ohledně vlastnictví pozemků pod silnicemi II. a III. třídy. Tuto skutečnost jsem negativně vnímal jako občan i jako radní Libereckého kraje pověřený vedením resortu dopravy. Snažím se už od roku 2005 poměry v této oblasti zlepšit. Na základě mé žádosti tedy Liberecký kraj požádal koncem loňského roku Lesy České republiky s. p. o bezúplatný převod pozemků pod silnicemi II. a III. třídy,“ uvedl krajský radní..

Z odpovědi LČR s. p., která byla v souladu s „METODICKÝM POKYNEM MINISTERSTVA ZEMĚDĚLSTVÍ K POSTUPU STÁTNÍCH PODNIKŮ PŘI PŘEVODECH NEMOVITÝCH VĚCÍ“  vyplývá, že předmětné pozemky LČR  vyhodnotil jako nepotřebný majetek, Jako formu převodu však LČR s. p. ale nezvážil bezúplatný převod, jen převod úplatný, včetně případné směny.

„Odkoupit takové pozemky jsme odmítli, neboť jsme tu situaci nezavinili,“ informoval Vladimír Richter.

Podle radního žádost kraje o bezúplatný převod lesních pozemků podporuje ministr zemědělství Petr Gandalovič, který je s problematikou seznámen.

V této záležitosti ministr uvedl, že  „bezúplatný převod pozemků pod tělesy silnic II. a III. třídy ve  vlastnictví státu, s právem hospodařit pro LČR s. p., na samosprávné celky je možný, ale není „nárokový“. LČR s. p. ho může zohlednit v případech, kdy je majetek převáděn ve veřejném zájmu. Formu převodu soukromým subjektům nebo územním samosprávným celkům zváží však sám Státní podnik LČR, přičemž vyhodnotí prodejnost takového majetku.“

„Zůstává tedy otázkou jaký postoj k této záležitosti zaujme nový management LČR s.p. Nezbývá než věřit, že bude vstřícnější, když nám zatím nabízel jen převod pozemků pod komunikacemi II. a III. třídy za úplatu,“  řekl Vladimír Richter.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky