Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Reakce na článek „Elegantní likvidace školství, nebo jen neschopnost politiků?“

Mgr. Matoušová Barbora

  • 07. 07. 2008 00:00

Sdílet článek

[id:6677|autor:Mgr. Matoušová Barbora|email:barbora.matousova@kraj-lbc.info|telefon:485 226 327|mobil:|aktualizace:]

Dne 25. června 2008 zveřejnila Mladá fronta DNES článek „Elegantní likvidace školství, nebo jen neschopnost politiků“. Vzhledem k tomu, že článek obsahuje informace neodpovídající skutečnosti, dovolujeme si na ně stručně reagovat.

 

Liberecký kraj v žádném smyslu nehodlá likvidovat střední vzdělávání v Jilemnici a s existencí Gymnázia a Střední odborné školy Jilemnice nadále počítá v síti středních škol. To, že po roce 1989 došlo k významnému útlumu textilního průmyslu, je skutečnost, s níž Liberecký kraj nemohl učinit nic. Na druhé straně samozřejmě musel reagovat na poptávku po absolventech ze strany zaměstnavatelů a asi se shodneme, že vzdělávat v oborech, v nichž žáci nenaleznou uplatnění, nemá valný smysl.

 

Především je však nutno vyvrátit informaci o údajném největším sportovním gymnáziu v České republice, které by mělo vyrůst ve Vrchlabí, tedy nedaleko Jilemnice, kde Liberecký kraj zřizuje jedno ze dvou sportovních gymnázií v kraji. Ve Vrchlabí neexistuje žádné sportovní gymnázium a ani Královéhradecký kraj, jako zřizovatel gymnázia ve Vrchlabí, tento záměr nemá a neměl.

 

To je také odpověď na otázku, zda kraje nejen o otázkách vzdělávání komunikují a docházejí ke společným dohodám. Liberecký kraj shodou okolností totiž s Královéhradeckým krajem spolupracuje velmi dobře a vždy dokázal najít řešení, jak neohrozit neuváženými kroky střední školy v jednom či druhém kraji. Tak je tomu i v případě realizovaných změn v Jilemnici.

 

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky