Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Ředitelé škol a školských zařízení diskutovali o dlouhodobém záměru vzdělávání

Bc. Dědková Markéta

tisková mluvčí kraje a krajského úřadu

  • 17. 04. 2015 15:49
  • Rozvoj
  • Školství

Sdílet článek

Pravidelná porada ředitelek a ředitelů škol a školských zařízení zřizovaných Libereckým krajem se uskutečnila ve středu 15. dubna v sídle krajského úřadu. Stěžejním tématem setkání byla diskuze k připravovanému Dlouhodobému záměru vzdělávání a rozvoje vzdělávací soustavy Libereckého kraje 2016 – 2020.

„Ráda bych všem přítomným ředitelkám a ředitelům poděkovala za práci pro regionální školství. Dostávají se ke mně v poslední době převážně zprávy o četných úspěších žáků v různých celostátních soutěžích. Jsem těmito zprávami velmi potěšena a mám radost, že se jim daří a že svými výkony dělají čest nejen škole, ale i skvěle reprezentují Liberecký kraj,“ uvedla při zahájení členka Rady Libereckého kraje pro resort školství, mládeže, tělovýchovy, sportu a zaměstnanosti Alena Losová.

Ředitele a ředitelky pozdravili také hejtman Libereckého kraje Martin Půta a jeho náměstek Marek Pieter. Hejtman informoval, že se v síti krajských středních škol chystají pouze oborové změny. Připomněl také aktivitu kraje při zprostředkování navazování spolupráce zaměstnavatelů a středních škol. Marek Pieter, náměstek hejtmana pro ekonomiku, investice, správu majetku a informatiku, ocenil školy a školská zařízení za výsledek hospodaření, který v souhrnu dosáhl více než 25 milionového přebytku. Vyzdvihl rovněž přínos společného nákupu energií a úspor dosažených u telekomunikačních služeb.

Za odbor školství, mládeže, tělovýchovy a sportu Krajského úřadu Libereckého kraje přítomné přivítal vedoucí odboru Leoš Křeček. Pochválil školy a školská zařízení, že žádný z těchto subjektů nebyl v loňském roce ve ztrátě. Dále informoval o ministerstvem školství připravované změně ve financování regionálního školství a o dvou novelách školského zákona. Ředitelům byly v dalším průběhu porady podány informace o novele vyhlášky o školním stravování, změnách v přijímacím a odvolacím řízení a také o Operačním programu Výzkum, vývoj a vzdělávání 2014+.

Po bloku ekonomických informací následoval poslední bod programu porady, kterým bylo představení priorit a diskuse k připravovanému Dlouhodobému záměru vzdělávání a rozvoje vzdělávací soustavy Libereckého kraje 2016 – 2020.

Ředitelé byli seznámeni s hlavními prioritami návrhu Dlouhodobého záměru vzdělávání a rozvoje vzdělávací soustavy České republiky zejména v oblasti středního vzdělávání. Rovněž byla představena vybraná výchozí socioekonomická data, souvislosti demografického vývoje, informace o věkové a sídelní struktuře jako základní výchozí informace pro tvorbu dlouhodobého záměru v následujícím období. K pracovnímu setkání byla přizvána paní Mgr. Eva Friedrichová, vedoucí referátu zprostředkování a poradenství Úřadu práce – krajské pobočky Liberec, která informovala zejména o aktuálních datech vztahujících se k zaměstnanosti absolventů oborů středních škol a jejich pracovního uplatnění.

Zástupci odboru školství pak dále s řediteli diskutovali jak témata navazující na návrhy Dlouhodobého záměru vzdělávání České republiky, tak aktuální otázky středního. V diskusích byly zaznamenány podněty ředitelů k podpoře odborného vzdělávání, možnostem a formě praktického výcviku na školách i u zaměstnavatelů a hovořilo se o kvalitě vzdělávání. V souvislostech s kvalifikovaností pedagogických pracovníků ředitelé škol uvedli výrazné problémy se zajištěním odborně kvalifikovaných pracovníků z různých oblastí. Podpora byla vyjádřena vyššímu odbornému školství, především ve vztahu k úzce zaměřeným nenahraditelným či ojedinělým oborům. V neposlední řadě byla diskuse vedena i k otázkám zaměření nástavbového studia v kraji, dostupnosti domovů mládeže, vzdělávání managementu školy a další. 

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky