Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Regionální vratislavický pivovar oslaví 135. výročí založení

Mgr. Langer Jiří

  • 17. 10. 2007 00:00

Sdílet článek

[id:5720|autor:Mgr. Langer Jiří|email:jiri.langer@kraj-lbc.info|telefon:485 226 302|mobil:|aktualizace:]

Hejtman Libereckého kraje Petr Skokan přijede v pátek 19. října po 13 hodině  do Pivovaru Hols, a.s ve Vratislavicích n. N., aby se zúčastnil oslav 135. výročí založení pivovaru, jenž nyní vyrábí pivo značky Konrad. Zároveň navštívi Automuzeum, sídlící v areálu. Setkání se zúčastní Zdeněk Mikl - předseda představenstva akciové společnosti Hols, ředitel pivovaru Petr Hostaš a obchodní náměstek Jaroslav Toman, za vedení Automuzea pak jednatelé Milan Bumba a Zbyněk Najman a spolupracovník muzea Jiří Hladík.

„Rád si prohlédnu další společnost, která vyrábí kvalitní regionální potravinářské výrobky, mimo jiné oceněné v minulých letech  v soutěži Výrobek roku Libereckého kraje,“ uvedl hejtman.

Důvodem vzniku pivovaru byl v druhé poloviny 19. století v průmyslovém Liberci a jeho okolí nedostatek piva. Ročně se muselo dovážet až 200 000 věder dolnorakouské míry piva; 1 vědro = 51,62 litru. Možná rekonstrukce starého pivovaru byla měšťany zamítnuta, protože stál v centru města. Proto bylo hledáno nové místo pro výstavbu za hranicemi města. Chemické rozbory ukázaly, že u Vratislavic existuje výborný zdroj vhodný pro pivovarské účely. A tak 22. července 1872 bylo  za jediný den prodáno 3000 akcií v nominální hodnotě 200 zlatých a  na jaře 1873 byly  na pozemcích budoucího pivovaru zahájeny stavební práce. Tentýž rok na podzim už byly do skladů již dovezeny první suroviny - žatecký chmel a ječmen z Polabí a  22. ledna 1874 byl pivovar slavnostně otevřen. Do konce téhož  roku bylo  za devět měsíců existence vratislavického pivovaru vystaveno 34 680 hektolitrů.

Největšího rozmachu dosáhl pivovar, tehdy vyrábějícího  známého Vratislava v 80.. a v počátku 90. let minulého století, kdy se vyrábělo až 500 tisíc hektolitrů ročně. Navíc  velkokapacitní výrobna nealkoholických nápojů mohla stáčet až 230 000 ha nealkoholických nápojů.
Dne 31.1.1997 se Pivovar Vratislavice nad Nisou  stal součástí nově sloučené akciové společnosti Pražské pivovary, ale o rok později, přesně  dne 25. 5. 1998, rozhodli představitelé akciové společnosti Pražské pivovary o uzavření všech provozů. A propustili všechny zaměstnance,“ líčí smutné období pivovaru ředitel Petr Hostaš s tím, že teprve  25. května 2000 firma Hols a.s. začíná znovu s výrobou oblíbeného jedenáctistupňového piva pod značkou KONRAD a  29.června mohli znovu příznivci vratislavické pivo ochutnat.  Nyní se výroba blíží 100 000 ha ročně.

Na podzim roku 2003 v areálu pivovaru KONRAD ve Vratislavicích nad Nisou, jen kilometr od rodného domu Ferdinanda Porsche, vzniklo nové motoristické muzeum. Majitelé pivovaru nabídli příznivcům historických vozidel k využití nepotřebné prostory, které již pivovar nevyužíval. Za podpory pivovaru byla zrekonstruována bývalá "ledárna" a již také nepoužívaná uhelná kotelna.  „Celkem je v muzeu vystaveno na padesát historických vozidel,“ prozradil Milan Bumba.

„Některé zdejší autoveterány již znám, v létě jsme se dvěma z nich absolvovali cestu po hranicích našeho a Královéhradeckého kraje, bez závad. A tak se  těším se na další krásné vozy,“ dodal Petr Skokan.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky