Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Revitalizace zámeckých parků na Sychrově, v Ratibořicích a na hradě Grabštejn probíhaly díky příznivému počasí rychle. Další se plánují.

Mgr. Langer Jiří

  • 27. 01. 2015 16:26

Sdílet článek

Až do dnešního dne mírná zima napomohla zdárnému a rychlému průběhu revitalizace zámeckého parku v Ratibořicích, Sychrově a na hradě Grabštejn. V nejbližších dnech bude zahájena revitalizace zámeckého parku i s opravou spadlé zdi na Hrubém Rohozci a také na Frýdlantu.

            Zpřístupněný zůstává zámek Sychrov a Betlém Hlinecko, již tuto sobotu se koná tradiční Masopust na Veselém Kopci.

.

            V lednu byly zahájeny práce na realizaci projektu „Regenerace zeleně v parku státního zámku Ratibořice včetně přilehlých ploch“. Dochází tak k zevrubné obnově vegetace zámeckého parku po více jak 200 letech od jeho založení. Cílem je založení a regenerace sídelní zeleně na celkové ploše 4,24 ha, v rámci realizace akce bude vysazeno 772 ks dřevin a ošetřeno 254 ks dřevin. Akce probíhá v období leden - červen 2015, a to v místech zámeckého parku, Panského hospodářského dvora, v zásobní (kuchyňské) zahradě a v areálu Rudrova mlýna v Ratibořicích.

Investorem projektu je Národní památkový ústav, který je k realizaci příjemcem finanční podpory (dotace) ze Státního fondu životního prostředí (SFŽP), Operačního programu Životní prostředí (OPŽP), Prioritní osa 6 - Zlepšování stavu přírody a krajiny (ERDF), oblast podpory 6.5 - Podpora regenerace urbanizované krajiny a státního rozpočtu České republiky, kapitoly 315 (životní prostředí) v celkové výši způsobilých finančních nákladů 4 960 914 Kč.

Na měsíc leden až únor připadají přípravné práce, kácení nemocných, nevhodných a nebezpečných stromů, frézování pařezů, práce na keřích a keřových skupinách určených k odstranění nebo ošetření. V měsících březen až červen - další přípravné práce, ošetření stávajících stromů, výsadba nových stromů a keřů, regenerace trávníků a dokončovací práce. Nebezpečné práce, jako je kácení, probíhá v měsících, kdy je objekt i park pro veřejnost uzavřen, po zahájení návštěvnické sezóny věříme, že omezení pro návštěvníky bude co nejmenší a děkujeme za pochopení. Aktuality bude možné sledovat na oficiálních webových stránkách Státního zámku Ratibořice -  www.zamek-ratiborice.cz

 

            V Libereckém kraji byla shodně v lednu zahájena revitalizace zámeckého parku na Sychrově pod projektovým názvem „Obnova zeleně v zámeckém parku Sychrov". Obnova parku byla připravována od roku 2009 a jedná se o nejrozsáhlejší a nejkomplexnější úpravu parku od konce druhé světové války, samozřejmě za dodržení historických souvislostí a náležitostí. Nejprve byla vypracována projektová dokumentace Ateliérem Krejčiříkovi, který připravoval mimo jiné i obnovu zámeckých parků v Buchlovicích, Miloticích, zahrady u vily Tugendhat či na Kuksu. I revitalizace sychrovského parku je členěna do několika etap, s ohledem na rozsah plánovaných činností se počítá s pracemi po celý rok 2015, přičemž pro veřejnost je park uzavřen do konce února, kdy probíhá kácení pečlivě vybraných a označených stromů, většinou náletových. Tyto dřeviny utlačovaly rostliny z původní kompozice a neodpovídají historickému parku tak, jak byl řešen za doby knížecí rodiny Rohanů, původních majitelů sychrovského panství. Od března bude park pro veřejnost otevřen, nicméně návštěvníci budou formou cedulí žádáni o respektování uvedených pokynů (respektovat vyznačené cesty, případné uzavřené části parku apod.). V parku bude arboristy odborně ošetřeno 366 ks stromů a na podzim proběhne výsadba nových 650 kusů stromů a 12 712 kusů okrasných keřů a růží. Nově budou založeny trávníky po odstraněných stromech a náletových dřevinách na ploše 9417 metrů čtverečných.

„Finance na tento náročný počin jsme získali z Operačního programu Životní prostředí, prioritní osy 6 Zlepšování stavu přírody a krajiny a to ve výši 13 614766 korun“, komentuje projekt ředitel NPÚ, ÚPS na Sychrově Miloš Kadlec a dodává: „ Osobně jsem velmi rád, že k revitalizaci parku dochází – kdo sychrovský park zná, ví, že to již skutečně bylo zapotřebí. Řada dřevin byla nemocných, nově vyrostlé bránily výhledu a vůbec celkovému pochopení kompozice parku, která napodobuje husí nohu – od parkového průčelí zámku se rozbíhají tři hlavní prostorové osy, které jsou lemovány množstvím okrasných dřevin, které ale byly upozaděny těmi náletovými. Těším se, až se parku vrátí původní podoba a to včetně růží, které zastoupí množství i cizokrajných květin, které se zde za Rohanů pěstovaly. Věřím, že všechny tyto úpravy návštěvníci ocení a budou se na Sychrov rádi vracet“.

 

            V listopadu 2014 začala realizace projektu „SH Grabštejn, obnova hradního parku a lesoparku“ v celkové výši 3,2 miliónů korun. V únoru se také začne s pracemi na projektech „Obnova zeleně zámeckého parku Hrubý Rohozec“ (objem ve výši cca 3 mil. Kč)  a  „Obnova zámeckého parku na Frýdlantu“ v objemu zhruba 11 miliónů korun, které jsou rovněž financovány z prostředků Operačního programu Životní prostředí. Shodně jako na výše uvedených objektech, i zde dojde ke kácení náletových dřevin, ošetření stávajících a výsadbě nových. Podrobnosti k těmto projektům poskytne Ing. Marie Jalová, Odbor správy a prezentace kulturního majetku – vedoucí odboru, NPÚ, ÚPS na Sychrově,  tel.:  482 360 009,  mob.: 724 663 597, e-mail: jalova.marie@npu.cz

 

            V současné době je z objektů spravovaných Národním památkovým ústavem v kraji Libereckém, Pardubickém a Královéhradeckém zpřístupněn zámek Sychrov a to denně v čase od 10.00 do 14.00 hodin s prohlídkami v 10.30, 11.30, 13.00 a ve 14.00 hodin. Nejbližší kulturní akcí zde pořádanou bude 5. zámecký masopust v sobotu 21. února – více na www.zamek-sychrov.cz. V Pardubickém kraji je pro návštěvníky otevřen Betlém Hlinecko, patřící do Souboru lidových staveb Vysočina a který nabízí dva prohlídkové okruhy a také vzdělávací program pro školy, zavíracím dnem je zde pondělí (www.vesely-kopec.eu).

 

            Nejbližší kulturní akcí je již tuto sobotu (31.1.2015) pořádaný Masopust na Veselém Kopci - návštěvníci budou mít možnost zhlédnout tradiční obyčej, který je od roku 2010 součástí světového kulturního dědictví UNESCO. Masopustní obchůzku na Veselém Kopci letos předvedou obyvatelé z Vortové u Hlinska. V 10.00 hodin bude slavnostně uděleno povolení k obchůzce, tento obřad bude zopakován ještě jednou ve 13.00 hodin, následně průvod masek vykročí mezi jednotlivé roubené objekty. U každé roubenky masky zatancují obřadní kolečko. „Návštěvníci si budou moci prohlédnout všechny tradiční masky: laufra, ženu, turky, slaměné, rasa s kobylou, kominíky i kramáře. Během obchůzky se však musí připravit i na jejich žerty, ke kterým například od pradávna patří pomazání obličeje zvláštním mazadlem“, upřesňuje vedoucí správy SLS Vysočina Ilona Vojancová. V 15.00 hodin se masky i diváci shromáždí k závěrečnému obřadu, vyslechnou masopustní testament, v němž budou vzpomenuty hříchy, jichž se dopustila maska kobyly. Maska kobyly pak bude obřadně poražena a masopustní obchůzku ukončí veselý tanec všech masek.

Návštěvníci samozřejmě budou moci po celý den nahlédnout do jednotlivých expozic Souboru lidových staveb Vysočina na Veselém Kopci, které budou otevřeny do 15.30 hodin, budou mít možnost nákupu upomínkových předmětů, tiskovin a drátované keramiky. V sobotu 31. 1. bude také možné poprvé zakoupit publikaci nazvanou Masopust na Hlinecku, jejíž křest se během programu uskuteční. Více na www.vesely-kopec.eu.

 

ÚPS na Sychrově

Národní památkový ústav, územní památková správa na Sychrově je jedním ze čtyř pracovišť zabývajících se správou objektů v péči Národního památkového ústavu. NPÚ je největší příspěvková organizace Ministerstva kultury ČR a z pověření státu spravuje a veřejnosti zpřístupňuje více než sto nemovitých památek. V rámci zpřístupněných objektů pečuje také o přibližně tři čtvrtě milionu sbírkových předmětů a též o typické součásti zámeckých i hradních areálů: historické zahrady a parky. Z konvolutu památek přímo ve správě NPÚ je sedm zapsáno v Seznamu světového dědictví UNESCO.

NPÚ, územní památková správa na Sychrově se stará o osmnáct památek na území Libereckého, Pardubického a Královéhradeckého kraje. Další informace najdete na www.npu.cz.

 

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky