Můžeme pracovat s cookies,
ať víme, jak to na našem webu žije?

Řidiči na Jablonecku jezdili o víkendu bez alkoholu

01. 12. 2008
[id:7214|autor:Mgr. Langer Jiří|email:jiri.langer@kraj-lbc.info|telefon:485 226 302|mobil:|aktualizace:]

Víkend bez tolerance organizují policisté společně s pracovníky krajského úřadu. Jsou reakcí na nárůst počtu nehod zaviněných opilými řidiči. Loni způsobili v Libereckém kraji 413 dopravních nehod, což ve srovnání s rokem 2006 představovalo desetiprocentní nárůst. Krajský úřad pro řidiče připravil tiskoviny s informacemi o rizicích a vlivu alkoholu na řízení, informační tabulky s dobami odbourávání alkoholu z krve a také orientační alkotest. Do konce roku by se měla uskutečnit ještě jedna podobná akce na Českolipsku.

Víkend bez tolerance, který se tentokrát uskutečnil ze soboty na neděli na Nové Vsi nedaleko vyhlášené diskotéky, přinesl poprvé v rámci této kampaně nejlepší výsledek. Více jak čtyřicet zkontrolovaných řidičů, a ani jeden nebyl pod vlivem alkoholu.

“V průběhu noční dopravně preventivní akce s názvem Víkend bez tolerance bylo zkontrolováno více než čtyřicet řidičů motorových vozidel. Ani jeden z nich nebyl pod vlivem alkoholu a dvě dvoučlenné hlídky nezjistily ani další jiný problém,” uvedla mluvčí jablonecké policie Ludmila Knopová s tí,m, že mezi kontrolovanými bylo  tentokrát hodně taxikářů.

"Informace o policejní akci se zřejmě rychle rozkřikla a řidiči nechtěli riskovat, doufejme, že to tak udělají i příště, až na silnicích nebudeme," poznamenala.

Letos na jiných místech však bilance nedopadla tak dobře, jak tomu bylo o víkendu na Nové Vsi. Všude zatím alkohol policisté zjistili.

“Nejhůře dopadlo Českolipsko a Liberec – centrum města. Například na Českolipsku ze tří stovek kontrolovaných šest řidičů požilo před jízdou alkohol,” zmínil koordinátor bezpečnosti silničního provozu Libereckého kraje Jan Polák.

Dále uvedl, že podle statistik neváhá v Libereckém kraji usednout za volant každý čtyřicátý řidič.

Protože se akce osvědčila, hodlá v ní odbor dopravy Libereckého kraje ve spolupráci s Policií ČR pokračovat i v dalších dvou letech.

 “První výsledky z letošní kampaně vyhodnotíme v lednu 2009,” podotkla vedoucí odboru dopravy krajského úřadu LK Stanislava Jakešová.

Navíc, oproti běžné kontrole, každý z řidičů, který měl nula promile alkoholu v dechu, obdržel kontrolní alkoholtester s návodem, kdy může člověk po požití alkoholu usednout za volant a leták s tabulkou odbourávání alkoholu.

S dopravně preventivní akcí Víkend bez tolerance by chtěli pokračovat i v dalších letech. “Proto budeme informovat i obce o výsledcích z letošní kampaně,” zmínila Stanislava Jakešová.

A proč vůbec krajský úřad ve spolupráci s Policií ČR s akcí začal?

“Kampaň jsme zahájili na základě statistik loňského roku, kdy jsme zjistili, že nehod pod vlivem alkoholu v Libereckém kraji bylo více než čtyři sta,” vysvětlila Stanislava Jakešová z krajského úřadu. Toto číslo bylo alarmující také proto, že procentuálně bylo nehod s alkoholem více v Libereckém kraji než v Jihomoravském.

“To byl impuls k tomu, abychom s tím začali něco dělat. Vyhlásili jsme proto kampaň s názvem Víkend bez tolerance,” dodala Jakešová.

            V podstatě se jedná o zvýšené hlídky policistů na místech, kde se předpokládá o víkendu zvýšený výskyt řidičů, kteří by mohli požít alkohol nebo jiné omamné látky.

Statistiky dopravní nehodovosti a jejích následků ukazují, že potřeba prevence alkoholu za volantem rozhodně neklesá. Dvaapadesát procent víkendových dopravních nehod zaviněných alkoholem mají na svědomí mladí řidiči do 25 let.

K vysokému procentu takových nehod pak dochází v době mezi půlnocí a pátou hodinou ranní.

Dále alkohol bývá častou příčinou dopravních nehod především na Silvestra a na Nový rok. Řidiči nabývají falešného dojmu, že v těchto dnech se alkohol za volantem toleruje. To samozřejmě není pravda. Motorista posilněný alkoholem má potom na silnici zpomalené reakce, a k tomu na druhé straně často řídí riskantním způsobem, neboť mu alkohol zvyšuje sebevědomí.( s využitím deník)

 

Mgr. Langer Jiří
jiri.langer@kraj-lbc.cz
Telefon: 485 226 302