Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

S aplikací novely zákona o rozpočtových pravidlech územních rozpočtů pomůže starostům kraj

Mgr. Langer Jiří

  • 04. 03. 2015 12:53

Sdílet článek

Zákon č. 24/2015 Sb., kterým je novelizován zákon č. 250/2000 Sb., o rozpočtových pravidlech územních rozpočtů nabyl účinnosti 20. 2. 2015. 

Do stávajícího znění zákona jsou mj. připojeny zcela nové paragrafy (10a – 10d), kterými je upravován proces poskytování dotací a návratných finančních výpomocí z rozpočtů územních samosprávných celků.

„Nově se tak do zákona dostávají nejenom pojmy účelová dotace, program, žádost, veřejnoprávní smlouva apod., ale současně je tímto zákonem upraven i jejich obsah. Zákonem je tak předepsáno jaký musí být obsah dotačního programu a jakým způsobem musí být zveřejňován,“ uvedl hejtmana LK Martin Půta.

Podle něj se také předepisuje, jaké všechny náležitostí musí mít žádost o dotaci a jaký minimální údaje musí obsahovat smlouva o poskytnutí dotace včetně nastavení povinnosti tyto smlouvy nad 50 tis. Kč po 1. 7. 2015 zveřejňovat.

Všem těmto podmínkám musí být přizpůsobeny vnitřní dokumenty kraje, zejména u dotací poskytovaných z již připravených dotačních programů. Na těchto úpravách se momentálně pracuje a cílem minimalizovat časovou prodlevu mezi původně zamýšleným vyhlašováním výzev a jejich faktickým vyhlášením.   

Ostatní změny v zákoně jsou více méně „provozního“ charakteru a týkají se rozšíření výčtu správních deliktů, porušení rozpočtové kázně apod., které budou řešeny postupem doby.

„Novela jako celek je pro územní samosprávné celky významné, a proto kraj pro starosty obcí opět připraví seminář, který by se danou problematikou zabýval a osvětlil jeho uplatňování v praxi,“ upozornil hejtman s tím, že předpokládaný termín seminářů a přednášek je plánován na duben nebo začátek května letošního roku         

 Viz také: https://www.youtube.com/watch?v=U1QsUizMKAo    

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky