Můžeme pracovat s cookies,
ať víme, jak to na našem webu žije?

Sdružení Český ráj představilo Zlatou stezku

08. 01. 2015

Sdružení český ráj připravilo pro novináře a pracovníky informačních center a cestovních kanceláří poznávací cestu po regionu Český ráj. Tématem cesty bylo představení staronového turistického produktu Zlatá stezka Českého ráje a turistické nabídky regionu Český ráj v zimním období.

 

Zlatá stezka Českého ráje spojuje červenou turistickou značkou již dlouhá desetiletí nejkrásnější a nevýznamnější místa Českého ráje. Vine se v celkové délce 118 km krajinou od Mladé Boleslavi do Jičína. V její blízkosti se nachází bezpočet turistických zajímavostí (skalní města, údolí, hrady, zámky, lidová architektura, rozhledny, muzea atd.) a služeb. A za posledních 25 let jich výrazně přibylo. Proto SČR oprášilo tento starý produkt Klubu českých turistů a připojilo k němu nově vzniklé nabídky a produkty (nabídky pro rodiny s dětmi, Po stopách Albrechta z Valdštejna, řemeslné dílny, technické zajímavosti, městská architektura atd.). Zlatá stezka se tak stala pomyslnou šňůrkou, na kterou si návštěvník dle svých představ navléká jednotlivé korálky z pestré mozaiky regionu. Veškeré informace o turistické nabídce Zlaté stezky Českého ráje najdete na www.zlatastezkaceskehoraje.cz. (Podrobný popis Zlaté stezky Českého ráje - viz příloha.)

 

Během poznávací cesty (2. 12. 2014), které se účastnili především pracovníci turistických informačních center Českého ráje a Krkonoš, jsme navštívili jen některá místa Zlaté stezky Českého ráje. V Turnově, v Klenotnici Muzea Českého ráje, nám PhDr. M. Cogan přiblížil historii a současnost kamenářství a výroby šperků. Velkým zážitkem byla i návštěva Železného Brodu s prohlídkou nového GLASS SHOP | MUZEUM | GALERIE firmy DETESK (tvorba železnobrodského sklářského období v letech 1920 - 1960) a komentovaná prohlídka největší výstavy skleněných betlémů v České republice v Městské galerii Vlastimila Rady. Do tajemství geologie jsme nahlédli na vrcholu Kozákova, či při procházce skalními městy u Besedic. Město Jičín se představilo jako město Albrechta z Valdštejna (prohlídka Valdštejnské lodžie a Regionálního muzea a galerie Jičín) a jako město pohádky (prohlídka Galerie Rumcajsův svět Radka Pilaře).
 

Účastníci poznávací cesty se přesvědčili, že i v zimních měsících má Český ráj svým návštěvníkům co nabídnout. Pokud není zima skoupá na sníh, mohou lyžaři vyrazit na sjezdovky (lyžařské vleky na Kozákově, na Táboře, ve Struhách u Turnova, v Semilech, v Líšném, Koberovech či Nové Pace) nebo na běžky (Lomnická lyžařská magistrála, běžecké stopy kolem Nové Paky, Kozákova, osvětlená běžecká trať v Mladé Boleslavi atd.). V regionu mohou využít nabídky řady krytých sportovišť (kryté zimní stadiony v Lomnici nad Popelkou, v Jičíně, v Mladé Boleslavi, horolezecká stěna v Sobotce atd.). Také většina muzeí, galerií, řemeslných dílen, pivovarů a některých hradů, zámků má v zimních měsících otevřeno. Vyhledávaným cílem jsou i Bozkovské dolomitové jeskyně.

(Přehled turistických cílů, které jsou otevřeny v měsících prosinec až březen viz příloha. Podrobné informace o celé zimní nabídce najdete na www.cesky-raj.info )

viz také přílohy

Mgr. Langer Jiří
jiri.langer@kraj-lbc.cz
Telefon: 485226302
Mobil: 739541588