Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Semilští studenti Gymnázia I. Olbrachta se představují jako filmaři a redaktoři

Mgr. Langer Jiří

  • 08. 02. 2012 13:43

Sdílet článek

 

Kino Jitřenka poskytlo prostor a zázemí semilským studentům, kteří v pátek 10. 2. 2012 v 17.30 hodin otevřou zbrusu nový projekt s názvem Mladí semilští filmotoči, připravený v první fázi ve spolupráci kina s městem Semily a Gymnáziem Ivana Olbrachta. Jedná se o rovnou příležitost pro všechny studenty, kteří do Semil přijíždí za vzděláním, aby reflektovali zdejší dění. Tento projekt by neměl být jednorázovou záležitostí. Kino Jitřenka má zájem tyto studentské aktivity významným způsobem podporovat.

V podvečer 10. února tedy dostanou příležitost Mladí semilští filmotoči, kteří prostřednictvím kamery více jak rok sledovali dění v Semilech. Studenti sami v průběhu uplynulého roku zjistili, že jim postačí obyčejná kamera zakoupená v kamenném obchodě k tomu, aby vyjádřili to, co je jim blízké. „Město Semily zájemce o filmovou tvorbu plně podpořilo nejen technikou, ale i zázemím. Vždyť budova Jitřenky byla už projekčně koncipována pro takové aktivity a má k tomuto účelu zřízenou také klubovnu. Zároveň jsme moc rádi, že se studenti zapojili do kulturního a společenského dění a zprostředkují nám prostřednictvím filmového materiálu život v Semilech z nového úhlu pohledu,“ říká Lena Mlejnková, místostarostka města.

 Kino Jitřenka navíc přislíbilo, že věnuje plný výtěžek z pátečního vstupného na nový počítač, který je nezbytný na střih audiovizuálního záznamu.

„Víme, že to nebude v první fázi stačit, ale doufáme, že studenti budou točit dál tak, aby se podařilo uspořádat alespoň dvě představení za pololetí. K zakoupení počítače dojde ihned po vyhodnocení prvních dvou provozních měsíců bez ohledu na to, kolik se vybere na vstupném. Je tu také možnost jedno představení opakovat alespoň dvakrát během dvou měsíců tak, aby měli možnost zhlédnutí filmů i další diváci, “ doplnil vedoucí kina Ondřej Šír.

O projekt studentské tvorby projevilo ústy svých pedagogů zájem také waldorfské lyceum. Do budoucna by tak mohlo vzniknout více tvůrčích skupin, které najdou zázemí v nové budově kina a knihovny. 

„Do budoucna bychom chtěli mít tolik studentských filmů během jednoho čtvrtletí, aby stálo zato uspořádat soutěž, v níž o nejlepším filmu rozhodnou diváci v sále. Vítězný snímek by potom kino uvádělo celý týden v hlavním vysílacím čase, například jako předfilm takového hitu, jakým Byli Piráti z Karibiku. Nyní se ale nacházíme teprve na startovní čáře a netrpělivě čekáme, jaký ohlas vzbudí první tvorba semilských filmotočů,“ říká Šír.

A co k tomu dodávají sami filmotoči?

„Jsme skupina semilských studentů, kteří kývli na návrh vytvořit v Semilech pod záštitou města jakýsi kinokroužek. Po schůzce s panem Ondřejem Šírem, vedoucím kina, a Stanislavem Ulvrem, profesorem na GIO a člověkem, co nás do všeho vlastně "uvrtal", jsme převzali kameru zapůjčenou městem a klíč od klubovny v městské knihovně a byli jsme takříkajíc vpuštěni do světa. Nazvali jsme se Mladí semilští filmotoči a v zatím skromném počtu (stále nabíráme nové členy) se účastníme různých událostí v okolí a dokumentujeme je, filmujeme aktivitu dalších sdružení, jako např. Semilského oddílu karate, a také se pokoušíme o vlastní tvorbu. Ale co bychom vám víc prozrazovali, přijďte se o naší existenci a produkci přesvědčit sami“, zvou za MSF Laura Priščáková a Šimon Šoltes

 

Více informací: Ondřej Šír, vedoucí kina Jitřenka, ondrej.sir@centrum.cz

 

 

Studenti semilských středních škol se stali

redaktory studentské rubriky Semilských novin

Semilské noviny v letošním roce slaví své dvacetiny. A protože dvacetiny se neslaví každý den, dostaly i Semilské noviny svůj „dárek“. Stala se jím nově vytvořená rubrika „Očima studentů“, o jejíž obsahovou náplň včetně fotografií se starají studenti semilských středních škol. Rubrika dostala své místo na předposlední barevné straně novin, kde nahradila poznávací foto - rubriku s názvem „Proměny s hádankou“.

„Již nějaký čas jsme se zabývali myšlenkou zapojit semilské studenty do tvorby Semilských novin Prvním krokem bylo oslovení zástupců všech středních škol ve městě prostřednictvím kronikáře a člena redakční rady Mgr. Miloše Plachty s nabídkou možnosti spolupráce na přípravě novin. Poté následovalo několik jednání se zájemci z řad studentů, vyjasnili jsme si některé podmínky a pravidla spolupráce, dohodli termíny a pustili se do práce,“ říká Renata Coufalová, redaktorka Semilských novin.

Svou premiéru má nová rubrika v tuto chvíli již za sebou. Poprvé se objevila v aktuálním únorovém vydání Semilských novin a její podoba se bude průběžně dolaďovat. Po dohodě s tzv. „studentskou redakcí“, jak sami sebe studenti pracovně nazvali, by se v náplni rubriky měly objevovat rozhovory, ankety, fejetony i komentáře.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky