Můžeme pracovat s cookies,
ať víme, jak to na našem webu žije?

Senioři si na svůj svátek zkontrolovali cukr a zatančili s Plechařinkou

02. 10. 2015

Jak ve vyšším věku pečovat o své srdce nebo jak zdravě jíst či jak si co nejdéle zachovat v dobré kondici své ledviny – to vše se dozvěděli návštěvníci Dne seniorů s KNL ve čtvrtek 1. října v libereckém Domě kultury. Celodenní oslavu Mezinárodního dne seniorů připravil Liberecký kraj společně s Krajskou nemocnicí Liberec (KNL). Lidé se přímo na místě mohli zdravotníků zeptat na všechno, co je zajímá. K tomu využili převážně starší návštěvníci možnosti nechat si změřit hladinu cukru v krvi.

„Den seniorů jsme s Libereckým krajem připravili poprvé. Protože je 1. říjen také Mezinárodním dnem lékařů, je přirozené, že se do organizace této akce zapojila i naše nemocnice,“ řekl generální ředitel KNL Luděk Nečesaný. „Zájem lidí předčil naše očekávání. Proto bychom rádi příští rok Den seniorů opakovali, udělali z něj tradici,“ dodal.

Program otevřely tři přednášky lékařů KNL. Následovalo promítání dokumentárního filmu „Šmejdi“ o nekalých praktikách obchodníků na takzvaných předváděcích akcích. Protože se projekce účastnila také režisérka snímku Silvie Dymáková, rozproudila se po skončení filmu debata přímo s ní. Odpoledne pak zahrála lidem k tanci a poslechu dechová kapela Plechařinka, a jeden z bezmála tisícovky návštěvníků měl to štěstí, že vyhrál lázeňský poukaz v hodnotě 20 tisíc Kč.

„Celodenní akci v Domě kultury jsme připravili jako poděkování seniorům za to, co společnosti přinášejí. A není toho málo – jsou to především bohaté životní zkušenosti, nadhled a moudrost. Ne nadarmo se říká, že starší lidé jsou zdrojem historické paměti. Měli bychom se učit jim víc naslouchat, víc se od nich učit, abychom tak sami byli bohatší,“ zdůraznila náměstkyně hejtmana pro resort sociálních věcí Lenka Kadlecová, která spolu s radním pro zdravotnictví Petrem Tulpou program zahájila.

Vedle řady lékařských oborů, například traumatologie, kardiologie, chirurgie nebo diabetologie, se návštěvníkům představilo také dobrovolnické centrum nemocnice Dobromysl. Po celý den mohli senioři zdarma ochutnávat chlebíčky a zákusky Cateringu KNL a za symbolickou dvacetikorunu si dát i teplý oběd. 

Bc. Dědková Markéta
marketa.dedkova@kraj-lbc.cz
Telefon: 485226324
Mobil: 739541624