Můžeme pracovat s cookies,
ať víme, jak to na našem webu žije?

Senioři si založili krajskou organizaci

03. 06. 2008
[id:6532|autor:Mgr. Langer Jiří|email:jiri.langer@kraj-lbc.info|telefon:485 226 302|mobil:|aktualizace:]

Multimediální sál krajského úřadu hostil 1.krajskou konferenci Svazu důchodců ČR o.s. Krajské rady Liberec. Krajská organizace byla založena v loňském roce, i když některé místní organizace za sebou mají více než 15 let činnosti.

Dnešních 12 organizací působí ve všech čtyřech okresech kraje a je v nich registrováno více než 1200 členů. Jejich společenskou aktivitu v úvodu ocenil předseda Senátu Přemysl Sobotka, jehož mateřským obvodem je okres Liberec. Připustil, že výše důchodů je problém, ale dodal: „V tradičních zemích« se chodí do důchodu později.“

„Sice si na důchod platíme, ale začali jsme platit v jiné ekonomice a v jiných částkách,“ vysvětlil. Za základ generační solidarity označil rodinu, která by se měla o své seniory starat. Další host, primářka oddělení geriatrie a následné péče (LDN) krajské nemocnice Alena Jiroudková, delegátům připomněla, že dříve byli zvyklí, že se postará stát a dnes musí vnímat novou dobu, převzít za sebe zodpovědnost a být na stáří připraveni.

Hejtman Petr Skokan zdůraznil, že kraj aktivity důchodců vždy podporoval a dodal.

„Přál bych si, aby Liberecký kraj měl co nejvíce aktivních důchodců,“ řekl hejtman..

Opravdová diskuse se rozproudila až po odchodu hlavních hostů. Ještě předtím krajský předseda Pavel Ján Bulava poděkoval krajskému úřadu za podporu i za možnost pořádat velká jednání v sídle kraje. To byl také rozdíl v podmínkách jednotlivých organizací, někde mají možnost se scházet zadarmo, jinde platí a podle Bulavy se v některých městech nedostanou ani do místních periodik. Zástupci organizace se pochlubili svou činností, kde převládají zájezdy, turistika, besedy, exkurze a například Jablonec nad Nisou udržuje formou vzájemných návštěv dobré vztahy s důchodci v lužickém Budyšíně.

Poukazovalo se i na fakt,že rodina by se sice měla o seniory postarat, ale na druhou stranu  pro děti chodit do práce ekonomickou nutností. Ozvala se i kritika na placení u lékařů a zdražování léků. Republikový předseda svazu, profesor Jan Solich, upozornil přítomné, že opravdová reforma zdravotnictví teprve přijde a vyjádřil nesouhlas s přeměnou nemocnic na akciové společnosti. Pro činnost v dalším období si delegáti schválili mimo jiné činnost občanských poraden nebo zřízení telefonické první pomoci potřebným členům s centrem v Liberci. Pozornost věnují i dalšímu vzdělávání pomocí internetu a práce na počítačích.

Konferenci pozdravila i radní pro sociální věci Hana Králíčková.

Mgr. Langer Jiří
jiri.langer@kraj-lbc.cz
Telefon: 485 226 302