Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Severočeské muzeum získalo skoro 50 tisíc Kč od ČSOB na ošetření starých tisků

Mgr. Langer Jiří

  • 10. 04. 2012 15:32

Sdílet článek

 

Vedení Severočeského muzea v Liberci se podařilo získat od Československé obchodní banky finanční dar ve výši 48 tis. Kč, za které bude odborně dezinfikována část starých tisků. Ošetření bude provedeno na specializovaném pracovišti Archivu hlavního města Prahy. Restaurování dalších částí bude postupně následovat.

„Severočeské muzeum v Liberci uchovává ve svých sbírkách cca 2 000 starých tisků,“ připomněla náměstkyně hejtmana LK Lidie Vajnerová (SOS)

Jedná se podle ní především o renesanční a barokní tisky z celé Evropy. Každý starý tisk, který se dodnes dochoval je unikátní a to nejen svou neopakující se vazbou, ale i použitou tiskařskou metodou a rytinami. Unikátní vpisky, marginálie, donační zápisy, vlastnická exlibris, to vše činí každý starý tisk historicky nenahraditelným pramenem.

Hrozbou pro tyto knihy jsou především plísně, vlhkost a dřevokazný hmyz.

Staré tisky proto musí být průběžně odborně ošetřovány, za nemalé finanční prostředky, aby byly zachovány pro další generace.

V konečném úhrnu se bude jednat o částku 200 tis. Kč, kterou bude muset muzeum na ošetření starých tisků zajistit.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky