Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Severočeští studenti debatovali o evropské budoucnosti

Mgr. Matoušová Barbora

  • 25. 01. 2008 00:00
  • Rozvoj

Sdílet článek

[id:6042|autor:Mgr. Matoušová Barbora|email:barbora.matousova@kraj-lbc.info|telefon:485 226 327|mobil:|aktualizace:]

Evropská identita, budoucnost Evropy, společná měna či společný trh byly hlavními tématy semináře pro studenty středních škol „Generation EU: I Seek EU“, který se 23.ledna uskutečnil v budově libereckého krajského úřadu. Pro mládež ze sedmi vybraných škol Libereckého kraje připravila pořádající organizace – Klub mladých Evropanů – zajímavý program, který zahájil hejtman Petr Skokan. Dalšími hosty byly Ing. Ivana Mišáková, EURES poradce pro Liberecký kraj, Bc. Reda Ifrah, konzultant EU a lektor Masarykovy univerzity, Bc. Šárka Paseková z Eurocentra Liberec a Mgr. Ondřej Bárta, ředitel Klubu mladých Evropanů.

 

„Cílem projektu je prohloubení diskuze mladých lidí související s procesem rozšíření EU. Aktivity projektu mají vyprovokovat celospolečenskou diskuzi k aktuálním evropským problémům, informovat mladé lidi o stavu evropské ekonomiky a sociálního prostředí a přesvědčit je, že diskuze o rozvoji Evropské unie je správnou cestou. Chceme přiblížit celoevropskou diskuzi o budoucnosti a fungování unie mladým lidem v České republice a zprostředkovat přímý kontakt mezi mladým člověkem – občanem a politikem v Bruselu“, vysvětlil Ondřej Bárta smysl celého projektu. Ten je podporován nejen Libereckým krajem, ale také Evropskou komisí pro komunikaci. Na projektu neparticipuje pouze Liberecký kraj, spolupráce byla nabídnuta více než 400 středním školám v celé České republice.

 

Hejtman Petr Skokan ocenil, že i severočeští studenti se mohou zapojit prostřednictvím projektu do veřejného života a politiky. Hned jim také umožnil, aby se ptali a vyjádřili k tomu, co je zajímá. „Je pro mě důležité vědět, co si mladí lidé myslí“, vysvětlil svůj „proslov naruby“. Mimo jiné zdůvodnil na přání studentů svůj postoj ke společné měně. „Domnívám se, že s přijetím eura nemusíme spěchat. Dokud máme vlastní, můžeme ji ovlivňovat a z této výhody těžit.“

 

Kromě hejtmana na úvod promluvily také EURES poradce Ivana Mišáková a zástupce Eurocentra Liberec Šárka Paseková, které studentům představily činnost těchto organizací. Na následnou odbornou přednášku pod aktovkou Reda Ifraha z Masarykovy univerzity navázaly workshopy jednotlivých školních týmů. Díky interaktivní metodě byli studenti přímo zapojeni do tématu. Ostatně samotný název projektu I Seek EU k tomu přímo vybízel. Kromě doslovného překladu v něm můžeme také hledat variaci ke známé komunikační síti ICQ, kterou teenageři často využívají.

 

Závěr programu patřil vítěznému studentskému týmu z libereckého Gymnázia Jeronýmova, který byl vybrán pro nejnápaditější prezentaci. Na začátku března ho v Praze čeká celostátní konference, kterou projekt „Generation EU: I Seek EU“ vyvrcholí.

 

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky