Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Skleněné městečko v Železném Brodě se na dva dny zaplnilo

Mgr. Langer Jiří

  • 23. 09. 2008 00:00

Sdílet článek

[id:6981|autor:Mgr. Langer Jiří|email:jiri.langer@kraj-lbc.info|telefon:485 226 302|mobil:|aktualizace:]

Druhý ročník akce pod názvem Skleněné městečko v Železném Brodě, který v sobotu zahájili I. náměstkyně ministra školství Eva Bartoňová a náměstek hejtmana LK Petr Doležal,  se snažil odpovědět na otázku, kam kráčí české sklářství.

 „Návštěvníkům jsme se snažili přiblížit výrobu skla v sedmi různých sklářských oborech – a to nejenom zpřístupněním zdejší sklářské školy, ale také předváděním sklářských řemesel pod širým nebem,“ uvedla ředitelka železnobrodské SUPŠ sklářské Zdeňka Laštovičková.

„Na sklářském veletrhu se  představilo přes třicet místních firem,“ doplnila.

Mezi doprovodnými akcemi stály za zmínku přehlídka dokumentárních filmů mapujících historii města, jeho šťastnějších i méně šťastných období a dokumenty o zde žijících osobnostech.

Oldřich Palata ze Severočeského muzea v Liberci zahájil výstavu „O výstavě“, která připomněla legendární výstavu uspořádanou v Železném Brodě v roce 1930. Účelem výstavy „O výstavě“ byla především snaha o vyvolání diskuse týkající se budoucnosti sklářství v nejbližším regionu. Volně přístupné také bylo městské muzeum na železnobrodském náměstí s vystavenými sklářskými monumenty Libenského a Brychtové.

Na návštěvníky čekal také bohatý kulturní doprovodný program (živé hudební produkce, módní přehlídka, odpolední a večerní divadelní představení, otevření nové galerie, dílny pro děti, návštěvníci si mohli vyzkoušet foukání skla, případně další techniky zpracování skla. „Návštěvníky hodně zaujal provoz sklářské pece pod širým nebem,“ podotkl Petr Doležal s tím, že na nejmenší návštěvníky čekalo navlékání korálků, mohli si ale vyzkoušet i vyfouknutí kuličky ve školní peci.

V rámci druhého ročníku Skleněného městečka se také konalo pásmo přednášek o současné situaci ve sklářství, které mělo odpovědět na otázky ohledně budoucnosti řemesla. Své příspěvky na toto téma přednesl například Petr Nový, hlavní kurátor Muzea skla a bižuterie Jablonec nebo Sylva Petrová, profesorka Univerzity v Sunderlandu, Velká Británie.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky