Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Slévárenství je perspektivním oborem pro technické školy

Mgr. Langer Jiří

  • 04. 02. 2008 00:00

Sdílet článek

[id:6079|autor:Mgr. Langer Jiří|email:jiri.langer@kraj-lbc.info|telefon:485 226 302|mobil:|aktualizace:]

Z iniciativy Petra Doležala, náměstka hejtmana Libereckého kraje pro školství, a Josefa Hlavinky, výkonného ředitele Svazu sléváren ČR, se ve čtvrtek 24. ledna 2008, uskutečnilo pracovní setkání všech partnerů participujících na vzájemné spolupráci světa vzdělávání a světa práce v Libereckém kraji. Jednání se zúčastnili ředitelé středních škol s technickým zaměřením, zástupci slévárenských provozů Libereckého, Středočeského a Královehradeckého kraje, pracovníci úřadů práce a mnozí další.

“Základ diskuse se odvíjel od akutního nedostatku kvalifikovaných pracovníků ve slévárenství a nutnost tento negativní trend zastavit. Ukazuje se, že správnou cestou je rozhodně osvěta mezi rodiči. Všeobecný souhlas nastal zejména s kampaní TECHYes, realizovanou Libereckým krajem a zaměřenou na propagaci technických povolání,” uvedl Petr Doležal.

Další možnosti řešení a tím i vzájemné spolupráce byly demonstrovány na základě aktivní a pozitivní činnosti Svazu sléváren v Olomouckém a Jihomoravském kraji, kde se na vybraných školách podařilo vytvořit, aplikovat a obsadit obory zaměřené pro slévárenství železa.

“Nabídli jsme vlastní kapacity pro zavedení oboru slévárenství neželezných kovů, a to jak v ve formě počátečního vzdělávání, určeného pro absolventy základních škol jako další profesní studium, tak i dalšího vzdělávání, které budou moci využívat zaměstnavatelé pro zvýšení kvalifikace svých stávajících pracovníků,” informoval náměstek hejtmana s tím, že trhem práce je žádána zejména první skupina a že o vzdělávání lidí bez potřebné kvalifikace při zaměstnání hovořili zástupci jednotlivých firem.

Konkrétní a viditelné kroky spolupráce budou podle Libereckého kraje ihned následovat. Jako zásadní partner a v neposlední řadě místo pro vlastní realizaci vzdělávání byla po odborné analýze vybrána Střední průmyslová škola technická v Jablonci nad Nisou. Kraj tak mimo jiné dalším viditelným krokem podpořil provedenou optimalizaci středních škol s konkrétním cílem specializace některých škol na regionální vzdělávací centra.

“V tomto případě jde o jabloneckou školu, která nabídne možnosti studia slévárenských oborů nejen pro Liberecko, ale i pro další kraje České republiky,” upozornil Petr Doležal.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky