Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

SPŠ Česká Lípa chce modernizovat rozvody a zdroje otopného systému na škole

Mgr. Langer Jiří

  • 05. 11. 2008 00:00

Sdílet článek

[id:7126|autor:Mgr. Langer Jiří|email:jiri.langer@kraj-lbc.info|telefon:485 226 302|mobil:|aktualizace:]

Rada kraje po  projednání souhlasila s projektovým záměrem "Modernizace rozvodů a zdroje otopného systému ve Střední průmyslové škole, Česká Lípa, Havlíčkova 426, příspěvková organizace".

„Věcné zařazení projektového záměru: předkládá Střední průmyslová škola, Česká Lípa, která  v současné době využívá jako zdroj tepla otopného systému dva plynové kotle a jako zdroj teplé užitkové vody další dva. V obou případech se teplá voda rozvádí ve více jak 30 let starých rozvodech, které není možné dostatečně regulovat, a mají díky stáří špatnou účinnost, s tím souvisí i vysoké finanční prostředky vynakládané za plyn, které každý rok vlivem zdražování stále více zatěžují rozpočet školy,“ uvedl náměstek hejtmana pro školství Petr Doležal.

Obsahem projektu bude rekonstrukce rozvodů otopného systému včetně otopných těles a změna zdroje tepla na obnovitelný zdroj energie, a to systém tepelných čerpadel. Tato tepelná čerpadla vzduch-voda budou instalována na pozemku vedle školy. Součástí ohřevu vody pro otopný systém bude i ohřev teplé užitkové vody. Jelikož tento systém funguje do teploty -5oC, při nižších teplotách klesá účinnost systému a je třeba použít přídavný zdroj tepla. Jako přídavný systém pro období s takto nízkými teplotami by byly použity stávající plynové kotle. Realizací projektu bude docházet k úsporám finančních prostředků vynakládaných na plyn v rozmezí   70 - 80 %.

Odbor školství, mládeže, tělovýchovy a sportu tento záměr doporučuje.

 

Předpokládaný hlavní zdroj financování:

Operační program Životní prostředí pro období 2007 - 2013, prioritní osa 3 - Udržitelné využívání zdrojů energie, přesněji oblast podpory 3.1 - Výstavba nových zařízení a rekonstrukce stávajících zařízení s cílem zvýšení využívání obnovitelných zdrojů energie pro výrobu tepla, elektřiny a kombinované výroby tepla a elektřiny, podoblast podpory 3.1.1 - Výstavba a rekonstrukce tepla využívajících obnovitelné zdroje energie.

 

Struktura finančních zdrojů:

- 85% strukturální fondy EU

- 5% státní rozpočet

- 10% vlastní podíl žadatele

 

Rámcová finanční velikost projektu:

Celkové odhadované náklady projektu jsou 7.000.000,- Kč.

 

Rámcová předpokládaná míra spolufinancování:

V rámci oblasti OP ŽP je míra spolufinancování žadatele 10%. Předpokládaný podíl LK tedy bude 700.000,- Kč.

 

Předpokládaný harmonogram:

Projekt bude jednoletý a bude realizován v roce 2009, popř. 2010 (dle schválení projektu).

Finanční prostředky potřebné na zpracování projektové žádosti budou nárokovány na rozpočet r. 2009.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky