Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Stovky skautů se v Doksech připravovaly na budoucnost

Dědková Markéta

tisková mluvčí kraje a krajského úřadu

  • 14. 08. 2014 08:46

Sdílet článek

V uplynulém týdnu se v kempu Poslův Mlýn v Doksech uskutečnilo středoevropské jamboree, na kterém čeští pořadatelé přivítali výpravy ze zemí Visegrádské čtyřky (Polsko, Maďarsko, Slovensko), ale také skauty z Nizozemí, Taiwanu, Ukrajiny a Švédska. Mottem setkání, které se koná jednou za 2 roky, bylo „Prepared for the future“ a v tomto duchu se nesl i celý týden plný poznávání, setkávání a zážitků. Oficiálním jazykem jamboree byla angličtina.

Na 700 účastníků se na největším setkání skautů ve střední Evropě seznamovalo s budoucností ve všech podobách. „Program jamboree byl velmi pestrý. Například v programovém bloku nazvaném „Prepared for the technology“ se skauti setkali s posledními novinkami světa technologií, vyzkoušeli například google glass,“ popisuje zajímavosti jamboree organizátorka Eliška Trnková a dodává: „Účastníci sportovali, na památku si vyráběli třeba náušnice nebo placky. V dalších nabízených aktivitách diskutovali o možnostech a formách demokracie, zajímali se o problémy dnešního světa, řešili možnosti svého vlastního rozvoje. Velkou atrakcí bylo i opékání červů v karamelové omáčce na ohni nebo sportovní kolektivní hra kin ball.“

I účastnice Marie Jiřičková z Turnova vzpomíná na svůj největší zážitek: Nejvíce jsem si asi užila velkou hru Atlantis, kdy bylo celé jamboree za jedno, každý si užíval bitku a nebyl zde problém s dorozuměním. Jednoduše: vyhraj!“ Hra pro 700 účastníků, která se uskutečnila na letišti v Hradčanech u Mimoně, byla ukončena ohňostrojem. Ten symbolizoval nalezený jaderný reaktor, který vítězný tým složený ze skautů různých národností spustil.

Název jamboree vymyslel sir Robert Baden-Powell, zakladatel světového skautského hnutí. Jedná se o složeninu svahilského přátelského pozdravu jambo a slova corroboree, pocházejícího z domorodých australských jazyků, které znamená „slavnostní setkání“. Hlavním smyslem je navazování přátelství a sdílení mezinárodních zkušeností. Zároveň skauti ukazují celému světu to, co už chtěl zakladatel Baden-Powell: přátelství všech lidí bez rozdílu pohlaví, národnosti, jazyka nebo vyznání.

Další jamboree střední Evropy se uskuteční v roce 2016 v Polsku, skauti však nyní očekávají světové jamboree, které proběhne v roce 2015 v Japonsku a Češi se ho zúčastní.

(TZ Junák  - svaz skautů a skautek ČR)

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky