Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Strážníci a policisté absolvovali na kraji vzdělávací kurs

Mgr. Langer Jiří

  • 15. 11. 2011 14:40

Sdílet článek

 

   V závěru měsíce října a začátkem listopadu v prostorách krajského úřadu dvě skupiny vybraných strážníků, strážnic a policistů absolvovaly vzdělávací kurz v rámci programu Prevence kriminality a extremismu ÚSVIT 2011 za aktivní účasti pracovníka odboru prevence kriminality MV ČR. Pořádal  odbor. Kursu se zúčastnili strážníci Městské policie  Česká Lípa, Liberec, Jablonec, Nový Bor,  a Tanvald a zástupci PČR.

   Cílem akce bylo nejen předat aktuální podněty pro výkon služby v sociálně vyloučených lokalitách a etnicky odlišných komunitách, ale i reagovat na konkrétní události těchto dnů a zobecnit dobré zkušenosti z ostatních regionů.

 

   Přínosem interaktivní, neformální a velmi otevřené přípravy bylo především to, že reagovala na stávající slabiny současné praxe a její kostrou bylo hledání společných odpovědí na způsoby nejen zvládání obtížně zvladatelných jedinců, ale i samotné zvýšení psychické připravenosti a odolnosti pracovníků obou policií.

   Osobně si velmi vážím především ta vystoupení, v nichž ženy i muži (bez rozdílu, zda nosí uniformu městské, či státní policie) jasně deklarovali svou osobní zodpovědnost za bezpečnost a veřejný pořádek ve svém městě, předávali své zkušenosti a podněty ke každodennímu preventivnímu výchovnému působení a v rámci dobré praxe uváděli konkrétní příklady individuálního přístupu k těm jednotlivcům, kteří inklinují ke společensky nežádoucímu jednání.

   Podstatná část přípravy byla věnována situační prevenci. Samotné naplnění cíle – znesnadnit spáchání přestupku, trestného činu; zvýšit riziko pro pachatele, že bude dopaden a potrestán, jakož i minimalizovat jeho případný zisk z trestné činnosti vyvolal u účastníků nejen z Nového Boru, České lípy, ale i u ostatních velkou odezvu.

   Ve vazbě především na prevenci v oblasti majetkové kriminality, včetně bezpečnosti na ulicích a ochranu zdraví a majetku byly uváděny konkrétní případy z praxe, přičemž za jednu z největších rizik je vnímána především agresivita mladistvých a jejich konkrétní projevy brutality bez rozdílu pohlaví, věku a barvy pleti.

   Na otázku, jaká je charakteristika sociálně vyloučené lokality byly nejčastější odpovědi nejen že etnická odlišnost, ale „jinakost“ jako taková; včetně fyzického rázu, ale především kulturní (systém hodnot, norem, pravidel, životních postojů…). Obecně však byla spojována s Romskou komunitou, nepřizpůsobivými, sociálně slabými spoluobčany a s těmi, kdo se do dané lokality přestěhovali odjinud.

   Byl vznesen i dotaz, zda budou poznatky z této přípravy předány kompetentním orgánům, zda v dohledné době je reálné, že budou přijata požadovaná opatření např. starostů Šluknovského výběžku v oblasti legislativy a zda je reálné uzákonění aktuálních a tolik potřebných otázek prevence kriminality.

   V závěru bylo konstatováno, že prevence kriminality zrovna tak jako i bezpečnost je systémová, komplexně řešená záležitost a role policistů, strážníků a strážnic v této oblasti je nezastupitelná.

 

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky