Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

STŘEVLIK se rozrostl o nové budovy

Mgr. Langer Jiří

  • 22. 10. 2007 00:00

Sdílet článek

[id:5730|autor:Mgr. Langer Jiří|email:jiri.langer@kraj-lbc.info|telefon:485 226 302|mobil:|aktualizace:]

Pobytové ekologicko-výchovné středisko pro školní kolektivy, které umí zvítězit nad přísnými hygienickými normami, v Libereckém kraji neexistuje. Tak to už neplatí!

            V areálu ekologické výchovy v Oldřichově v Hájích byly v pátek 19. října slavnostně otevřeny nové budovy, které z ekocentra, ve kterém působí krajská příspěvková organizace Středisko ekologické výchovy Libereckého kraje (STŘEVLIK), udělaly jedno z nejmodernějších zařízení tohoto typu v republice. V sobotu na akci Den stromů si mohla nová zařízení prohlédnout poprvé i veřejnost. Zvědavých lidí s dětmi přišlo přes tři stovky.

            „Koncepce areálu byla pojata jako pozitivní kontrast 350 let staré zemědělské usedlosti, která byla zrekonstruována v předchozí etapě, a moderní architektury. Nové budovy byly projektovány tak, aby co nejvíce využívaly moderních technologií s nízkými provozními náklady. Bude zde tepelné čerpadlo, systém rekuperace a pro ohřev teplé vody solární panely,“ řekl k areálu náměstek hejtmana  Radim Zika.

            „K tomu, aby mohl areál poskytnout komplexní služby, bylo potřeba nemalých prostředků. Od roku 2001 zde bylo proinvestováno celkem 80 mil. Kč. Zdaleka nejnákladnější byla poslední etapa výstavby. Celkem 60,5 mil. Kč bylo hrazeno z 90 % z dotace Státního fondu životního prostředí České republiky. Zbývajících 10 % poskytl Liberecký kraj,“ doplnil finanční náklady Zika.

            V nových objektech se nachází ubytovna pro 50 osob a stravovací zařízení. Podstatně bude rozšířeno zázemí pro ekologickou výchovu, například o moderně vybavenou laboratoř pro přírodovědná pozorování. Byla postavena čistička odpadních vod, dobudována farma pro hospodářská zvířata, dokončeny inženýrské sítě… Při stavbě bylo v maximální míře využíváno recyklovaných a přírodních materiálů.

            „Rozšíření areálu by mělo výrazně zvýšit návštěvnost ekocentra. Předpokládáme, že areál navštíví okolo 15 000 osob ročně,“ odhadl Zika, který v sobotu na Den stromů zasadil spolu s dětmi ve Střevliku mladý stromek.










 

 

Ing. Tomáš Komrzý

vedoucí oddělení samosprávy životního prostředí a zemědělství

odbor rozvoje venkova, zemědělství a životního prostředí

Krajský úřad Libereckého kraje

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky