Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Studenti jabloneckého Gymnázia Dr. Randy mají šanci jet za odměnu do Bruselu

Mgr. Langer Jiří

  • 03. 04. 2012 12:16

Sdílet článek

 

Dva studenti z Jablonce nad Nisou Matěj Procházka a Ondřej Šrámek pojedou možná již brzy do Bruselu se svými pozměňovacími návrhy jednoho z nařízení Evropské komise. Skvěle totiž reprezentovali jablonecké Gymnázium Dr. Randy v soutěžní simulaci jednání evropských institucí nazvané „Staň se na den tvůrcem evropské politiky“.

Potřebují už jen uspět v celostátním kole, které se uskuteční v listopadu.

V pátek 30. března si třicet středoškolských studentů libereckého a ústeckého regionu vyzkoušelo jednání i hlasování Evropského parlamentu a Rady EU.

„V kůži ministrů vnitra a europoslanců projednávali návrh nařízení na změnu fungování Schengenského prostoru s cílem sjednocení pravidel pro dočasné znovuzavedení ochrany vnitřních hranic v mimořádných situacích. Vítězný tým zastupující Slovensko v Radě a zájmy občanů EU ve Skupině zelených (Green/EFA) společně s ostatními poslanci a minstry odhlasovali celkem šest změn daného návrhu Komise. Jednomyslně se obě instituce shodly například na výrazném zpřísnění kontrol vnějších hranic Schengenského prostoru nebo na nezavádění čipování jako bezpečnostního opatření,“ popsala dění Eva Stanková z libereckého Eurocentra.

 

Vítězové všech regionálních kol se sejdou v listopadu 2012 k rokování v Praze. Odtud ještě v prosinci vycestují ti nejlepší týmy do Bruselu; tentokrát ale ne k projednání návrhů Evropské komise, ale aby si užili zaslouženou odměnu za vítězství v pražském celostátním kole Simulace. O akci informují stránky libereckého a ústeckého Eurocentra a postupně také těch Eurocenter, která připravují další regionální kola. Následující jednání Rady a parlamentu proběhne v Hradci Králové za Královéhradecký a Pardubický kraj již v dubnu.

 

Střední školy Libereckého kraje byly na Simulaci reprezentovány takto:

-                Gymnázium a SOŠ Jilemnice (ministryně vnitra Nizozemí Lenka Kuijtenová a europoslanec ALDE Ladislav Stránský; ministr vnitra Slovinska Vojtěch Kunát a europoslanec ALDE Martin Richter; ministr vnitra Polska Jaroslav Cerman a europoslanec EPP – ED David Červený),

-                Gymnázium Dr. Randy (ministryně vnitra Lucemburska Dita Klapková a europoslankyně GREEN/EFA Michaela Kudrnáčová; ministr vnitra Malty Dominik Liška a europoslanec GREEN/EFA Radim Svačina; ministr vnitra Slovenska Matěj Procházka a europoslanec GREEN/EFA Ondřej Šrámek (obsadili 1. místo),

-                VOŠ sklářská a SŠ Nový Bor (ministryně vnitra Dánska Anna Škodová a europoslankyně ALDE Petra Košťálová (obsadili 3. místo).

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky