Můžeme pracovat s cookies,
ať víme, jak to na našem webu žije?

Studenti železnobrodské sklářské průmyslovky získali zlato a stříbro v Mezinárodní soutěži Sanssouci Junior Glass Match 2015

23. 03. 2015

V Karlových Varech se ve dnech 20. – 22. března 2015 uskutečnil již osmý ročník mezinárodní soutěže studentů sklářských oborů.

Do této prestižní výstavní soutěže se přihlásilo dohromady 63 studentů z 16 středních, vyšších a vysokých škol z pěti zemí, mezi nimi i Střední uměleckoprůmyslová škola sklářská v Železném Brodě.

Šestičlenná odborná porota složená z kurátorů, sklářských výtvarníků a také jednoho zástupce pořadatele akce Spa Resortu Sanssouci udělila železnobrodské sklářské škole dvě ocenění – 1. místo, za skleněný objekt studentky Marie Suchánkové nazvaného „Dual Word“ a 2. místo za rytý objekt „Přesýpací hodiny“ od Martiny Fabiánové.

„Naše škola se této akce účastní od samého začátku, tedy již osmým rokem. Není bez zajímavosti, že 1. místo se nám podařilo získat celkem šestkrát, dvakrát místo druhé, v jednom případě jsme obdrželi cenu za uměleckořemeslné zpracování a jednou Zvláštní cenu Spa Sanssouci. Věřím, že tyto úspěchy dokládají nejenom kreativitu našich žáků, ale také propracovanou vzdělávací koncepci a kvalitu pedagogů“, říká ředitelka školy Akad. soch. Zdeňka Laštovičková.

„Soutěž představuje ojedinělou akce, určenou pro studenty všech stupňů sklářského vzdělávání, od středních odborných škol po pracoviště vysokých škol.  Díky tomu se od roku 2008 stala platformou pro mezinárodní setkávání studentů a pedagogů, výměnu zkušeností, názorů a pohledů na směřování a budoucnost sklářství jako oboru a odborné vzdělávání obecně. Dalším cílem pořadatelů je ukázat v mezinárodním kontextu vysokou úroveň sklářské tvorby nejmladší generace – sílu výtvarného pojetí a skvělé řemeslo“, dodává PhDr. Jaroslav Polanecký, hlavní organizátor akce s tím, že studentské práce soutěžily ve dvou kategoriích (mladší a starší), v obou byl uděleny tři ceny a navíc byla udělena zvláštní cena za řemeslné zpracování.

Výběr ze soutěžních exponátů bude vystaven v karlovarské Sun Gallery v Sanssouci od 22. března do července 2015. 

Mgr. Langer Jiří
jiri.langer@kraj-lbc.cz
Telefon: 485226302
Mobil: 739541588