Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Svět moří a oceánů se otevře v českolipském muzeu

Mgr. Langer Jiří

  • 12. 02. 2008 00:00
  • Rozvoj

Sdílet článek

[id:6130|autor:Mgr. Langer Jiří|email:jiri.langer@kraj-lbc.info|telefon:485 226 302|mobil:|aktualizace:]

Svět moří a oceánů, tak se jmenuje zcela nová exotická expozice, která bude otevřena  12. března v 17 hodin ve Vlastivědném muzeu a galerii v České Lípě

„S instalací jsme již začali a otevřením chceme slavnostně zahájit letošní sezónu. 2008. Tato stálá expozice přiblíží návštěvníkům život pod mořskou hladinou. Z našich sbírek Představíme veřejnosti i odborníkům ukázky mořských hub, žahavců, ramenonožců, sumýšovců, měkkýšů, členovců a ostnokožců. Naši návštěvníci si budou moci prohlédnout zástupce korálů, medúz, lastur mlžů a plžů, hvězdic, hadic, ježovek, lilijců, sumýšů, krabů, ostrorepů, chobotnic, sépií a dalších bezobratlých živočichů,“ uvedl Zdeněk Vitáček, ředitel a zoolog Vlastivědného muzea a galerie

„Vystaveno bude více jak 600 exponátů. Mezi nimi například zéva obrovská, venušin vějíř, krab palmový, nebo tritonka římská,“ dodal.

Veškeré exponáty pocházejí pouze ze sbírky Vlastivědného muzea a galerie, která nyní obsahuje kolem 10 000 položek.

Z nichž vybíráme ty nejkrásnější, nejzajímavější a nejpozoruhodnější.  Některé vzácné druhy, například hlubinných krabů a korálů, dokoupíme díky finanční pomoci našich partnerů,“  prozradil ředitel.

Velká část exponátů byla získána vědeckovýzkumnou činností členů společnosti ZOOGEOS Bohemia (Společnost pro výzkum a ochranu fauny). Členové této společnosti sbírali materiál v řadě oblastí světa. Při sběru, odborném zpracování a preparaci materiálu byla vždy zajištěna veškerá povolení místních i mezinárodních orgánů a organizací na ochranu moří, oceánů, pobřeží i živočichů, ale také například Francouzského námořnictva. 

Součástí expozice bude i řada informací o hospodářském využití exponátů (platidla, upomínkové předměty, barviva atd.), jedovatosti, mořské zoogeografii, o největších hloubkách, zálivech, průplavech, přílivu, ostrovech, poloostrovech a o systému živočichů.          

„Věříme, že námi připravená nová expozice přivede do muzea řadu nových návštěvníků,“ přeje si   Zdeněk Vitáček.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky