Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Švýcarské jaro 2013 obohatí partnerství St. Gallenu a Libereckého kraje

Šírová Květa

  • 12. 03. 2013 07:59

Sdílet článek

Zúčastněte se jakékoliv akce Švýcarského jara 2013 a vyhrajte zájezd do Švýcarska

V roce 1993 uznalo Švýcarsko Českou republiku jako samostatný stát. Rok 2013 nabízí Švýcarsku jedinečnou příležitost připomenout dobré a přátelské vztahy mezi oběma zeměmi. ProtoŠvýcarské velvyslanectví v Praze připravilo multižánrový projekt pod názvem „Švýcarské jaro“ a chce takto připomenout dobré vztahy mezi oběma zeměmi a současně přispět ke zviditelnění Švýcarska v České republice. Jedná se o největší akci tohoto druhu v historii obou zemí.

Projekt Švýcarské jaro 2013 – Swiss Spring – se uskutečnív Praze, Liberci, Olomouci a dalších městech a obcích České republiky v průběhu celého měsíce března 2013.

Koncerty, pantomimická a literární představení tvoří kulturní rámec, fóra, konference a výstavy pokryjí oblast hospodářskou, vědeckou i politickou.

Protože Liberecký kraj udržuje cenné dlouholeté partnerství s kantonem St. Gallen, přímo organizuje významnou součást programu, a to odbornou konferenci na téma „Demokracie“, ke které se uskuteční výstava, a Švýcarský kulturní večer.

Akce konané v rámci Švýcarského jara v Liberci:

18. března – 8. dubna 2013 - výstava fotografií „Dojmy ze Švýcarska“

OC Forum Liberec s.r.o.- www.forumliberec.cz

Výstava fotografií Michael Pokorný, Marie Klementová, Michal Bulička

Švýcarsko, to je svět v malém. Stereotypnímu obrazu země dominuje silueta Matternhornu, červenobílá vlajka, hodinky a čokoláda. Autoři fotografií přidávají do této základní mozaiky několik dalších střípků, neboť jen málokde najdeme na tak malém území obyvatelstvo hovořící čtyřmi různými jazyky, čtyřtisícové hory i středomořské klima. 

 

21. března 2013 od 18:00 hod. - přednáška „Křížem krážem Švýcarskem“

 Krajská vědecká knihovna Liberec, Rumjancevova 1362/1, Liberec -  www.kvkli.cz

 

Komentovaná prezentace členů Alpského klubu, Michaela Pokorného a Marie Klementové

V kulisách nádherné přírody Alp, Jury a Mittelandu projedeme celou zemi od hornatého Graubünenu na východě až po Vaud a Ženevu na západě. Podíváme se také do italsky hovořícího kantonu Ticino na jihu i k rýnským vodopádům na severu. Nejkrásnější pohled na svět je prý ze sedla koně, my tvrdíme, že se sedla kola při putování po cyklostezkách anebo z ptačí perspektivy po pěším výstupu k vrcholům.

 

27. března 2013 od 9:00 – 16:00 hod. - konference na téma demokracie

Technická univerzita Liberec, Studentská 2, 461 17 Liberec 1 – posluchárna E9 - www.tul.cz

V rámci této konference budou diskutovat odborníci a široká veřejnost z oblasti vědy a politiky, kultury a obyvatelstva, médií a svazů na aktuální témata demokracie. Vlastní politický systém má být nahlížen kriticky, oba partneři se mohou od sebe navzájem učit, dojde též k nastínění otázek budoucnosti demokracie. Součástí konference bude i výstava na téma „přímá demokracie“, kterou bude možné zhlédnout od 27. 3. – 11. 4. 2013 v prostorách TUL.

Program konference:

08:30   registrace

09:00   zahájení konference

            Martin Půta, hejtman Libereckého kraje

            André Regli, velvyslanec Švýcarské konfederace v ČR

09:20   demokracie z hlediska České republiky

            Přemysl Sobotka, 1. místopředseda Senátu Parlamentu ČR

10:20   Systém demokracie ve Švýcarsku                                     

Willi Haag, člen kantonální vlády

11:00   pódiová diskuse – přímá demokracie ve Švýcarsku jako model pro Českou republiku 

            Klady a zápory politických systémů ve Švýcarsku a v České republice                                   

                Přemysl Sobotka, 1. místopředseda Senátu Parlamentu ČR

Martin Půta, hejtman 

                André Regli, velvyslanec

                Willi Haag, člen rady kraje

                Ulrich Schmid, profesor Univerzity St. Gallen

11:45   zahájení výstavy „Moderní přímá demokracie“

            André Regli, velvyslanec

13:30   Nástroje přímé demokracie a jejich působení ve Švýcarsku

            Dr. Corsin Bisaz, Centrum pro demokracii, Aarau

14:05   Helvetika a čechoslovakismus: politické modely uspořádání pro multinárodní státy v Evropě

           Ulrich Schmid, profesor východoevropských kulturních dějin, Univerzita St. Gallen

14:40   mládež a demokracie                      

            Miroslav Bohdálek, projektový manažer

            Netzwerk für Demokratische Kultur e.V., Wurzen (D)

15:30   Budoucnost a výzvy demokracie

            Benedikt van Spyk, Státní kancelář, Kanton St.Gallen

16:05   shrnutí jednání a zakončení

Na konferenci je nutné se osobně přihlásit, a to do 15. března 2013. Přihlášku naleznete v příloze zprávy.

 

27. března 2013 od 20:15 - koncert Trio Guarneri Prague

(Lidové sady, Lidové sady 425/1)

Patří ke špičkovým klavírním triím klasického charakteru. Již první pozoruhodné úspěchy zajistily triu nejvyšší pozornost mezinárodního hudebního tisku, který ho řadí k předním komorním hudebním souborům právě pro prvotřídní souhru, mimořádnou zvukovou kvalitu a vysokou technickou virtuozitu. Guarneri trio Praha pravidelně vystupuje na mnohých mezinárodních hudebních festivalech a v důležitých hudebních centrech; je zváno na rozsáhlá koncertní turné po Evropě, Kanadě, Austrálii, Severní a Jižní Americe a Japonsku.

Na všechny akce je vstup volný! Přihlásit se je nutné pouze na konferenci konanou v prostorách Technické univerzity v Liberci.

Více informací o Trio Guarneri Prague naleznete na http://guarneritrioprague.com/

 

Soutěž o ceny – Švýcarské jaro 2013

Účastníci přednášky ve Státní vědecké knihovně Liberec (21. 3. 2013) a konference na téma demokracie (27. 3. 2013) se budou moci zapojit do soutěže o 10 věcných cen (1. – 10. cena švýcarské tričko, aktuální vydání časopisu SWISSmag a k tomu roční předplatné tohoto časopisu). Tito výherci pak postupují do 2. kola, kde jsou hlavními cenami 3 zájezdy do Švýcarska a jízdenky na švýcarské dráhy. Soutěžit lze prostřednictvím vyplněného formuláře, který bude odevzdán do sběrného boxu přímo na místě konání akcí.

Jména výherců budou zveřejněna nejpozději 20. 4. na webových stránkách www.mojesvycarsko.com a výherci budou vyrozuměni e-mailem. (Každý se může soutěže zúčastnit jen jednou, a to pouze pod svou e-mailovou adresou, v opačném případě bude ze soutěže vyřazen.)

Formuláře soutěžící obdrží na zmíněných třech výše uvedených akcích, vyplněné formuláře je nutné hodit pouze do sběrného boxu, který bude vždy na jednotlivých akcích k dispozici. Poslední možnost odevzdání vyplněného formuláře bude na koncertě v Lidových sadech      (27. března 2013).

Oficiální stránky Švýcarského jara: www.svycarskejaro.cz, klíčové informace k jednotlivým akcím v Liberci naleznete na www.kraj-lbc.cz.

 

 

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky