Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Sychrovští řeší budoucnost ozdravovny, Příšovické trápí kamiony

Daníčková Blanka

tiskový mluvčí

  • 29. 04. 2016 14:59

Sdílet článek

Stav silnic, situace ve zdravotnictví, dopravní obslužnost méně osídlených lokalit a další témata zaznívala na besedách s občany obcí Libereckého kraje. Ty pravidelně navštěvuje hejtman Martin Půta, proto, aby osobně pohovořil s občany o tom, co je zajímá. V uplynulých dnech zavítal za lidmi do Příšovic, Kobyl a Sychrova.

Příšovické občany nejvíc tíží kamionová doprava, po jejímž omezení volají. „Snížení kamionové dopravy je nutná již řadu let, ovšem jde o problematiku, kterou musí společně řešit více orgánů. Intenzivně se touto otázkou zabýváme a snažíme se podnikat všechny kroky ke snížení počtu kamionů a já věřím, že jednání dovedeme do zdárného konce,“ vysvětlil hejtman místním lidem. Liberecký kraj se alespoň zatím snaží vylepšit silnice v okolí Příšovic, i v dalších přilehlých oblastech. Loni do oprav komunikací Libereckého kraje investoval 1,2 mld. Kč a stovky milionů poputují na další opravy i letos.   

Cestování a dopravy se týkala i další témata. Lidé se zajímali o zrychlení cesty po železnici Liberec – Praha, kdy kraj už zafinancoval několik studií na realizaci. Další téma byl i koridor silnice R35. V tomto případě se vybírá ze tří možných variant, ta, jež bude mít nejmenší dopad na životní prostředí. Ve hře je aktuálně kompromisní varianta, tříproudová silnice.

Podobné dotazy vznášeli také lidé na debatě v obci Kobyly. I zde přicházeli s návrhy na úpravu autobusových linek a posteskli si nad stavem některých komunikací. V plánu je zde například v roce 2016 opravit dva propustky v havarijním stavu v Soběslavicích. Hejtman také přítomným občanům vysvětlil způsob zimní údržby silnic, neboť se zajímali například o způsobu solení vozovek.

Obdobná témata rezonovala i mezi obyvateli Sychrova, s nimiž se setkal hejtman v prostorách bývalé ozdravovny v Radostíně. Právě ozdravovna, a její možné využití, přišla rovněž na přetřes. Udržování objektu totiž odčerpává téměř polovinu rozpočtu Sychrova. „O jejím možném využití například ze strany kraje je možné diskutovat. Mohla by posloužit jako prostory pro zařízení tipu domova důchodců nebo léčebny dlouhodobě nemocných,“ zauvažoval Martin Půta.

Dalšími místy, která při svých pravidelných cestách hejtman navštíví, bude ve čtvrtek 5. května Jablonec nad Jizerou a Vysoké nad Jizerou.  

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky